Web Analytics
Nestorović (Ekološki ustanak): Vlast namerno potiskuje opasnost od Rio Tinta - BetaRS

Nestorović (Ekološki ustanak): Vlast namerno potiskuje opasnost od Rio Tinta

Zelena Srbija | Izvor: Beta | 24.07.2024 | access_time 12:25
Nestorović (Ekološki ustanak): Vlast namerno potiskuje opasnost od Rio Tinta
Poslanici opozicije na sednici Skupštine Srbije pokušavaju da predoče građanima Srbije opasnost od iskopavanja litijuma, a vlast to namerno potiskuje", rekla je danas poslanica Ekološkog ustanka Danijela Nestorović, preneo je N1.

"Građanima Srbije moramo da predočimo koje su opasnosti od rudarenja litijuma, koji su rizici i šta ovaj režim pokušava da uradi sa tom temom", rekla je Nestorović.

Istakla je da je na jučerašnjoj sednici bilo vidljivo da vlast pokušava da izbegne polemiku tog tipa, a očekuje se da se slična praksa nastavi i danas.

"Oni brane svoj projekat veličanjem, pričajući o kvantnim skokovima, profitu, povećanju bruto domaćeg proizvoda (BDP), zaposlenosti, platama i tako dalje. Sve su to floskule koje se koriste mesecima kako bi se građani ubedili da je opozicija protiv svakog napretka za ovu državu. Ne radi se ni o kakvom napretku, a Ana Brnabić ima veliki problem da zakaže bilo kakvu javnu raspravu koja bi uključila stručnu javnost", navela je.

Bez stručne javnosti, dodaje, nije moguće voditi ovu raspravu niti razumeti 2.000 strana nacrta studije Rio Tinta.

"Kao pravnik sam probala da pročitam to, ali ja se ne razumem u opasnosti i rizike od jalovine, da li će biti zagađena voda, zemlja, da li će stanovništvo morati da se relocira… Ukoliko država Srbija ne može da pruži garancije (videli smo da Nemačka kaže da oni neće pružiti garancije, Evropska unija takođe nema tu obavezu, jer mi nismo članica Evropske unije), a imamo priliku da vidimo u nemačkim novinama tekstove da je Srbija nova kolonija zapadne civilizacije, pa bi stručna javnost, koja bi građanima predočila te rizike i opasnosti, predstavlja opasnost po 'SNS projekat Rio Tinto'", rekla je Nestorović.

Teme

Povezane vesti

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Obnovljivi izvori