Web Analytics
Voda u Dunavu i Savi u Beogradu bezbedna za kupanje - BetaRS

Voda u Dunavu i Savi u Beogradu bezbedna za kupanje

Životna sredina | Izvor: Beta | 24.07.2024 | access_time 13:15
Voda u Dunavu i Savi u Beogradu bezbedna za kupanje
Foto: Beta/Dragan Kardarević
Voda u 40 kilometara toka Dunava i 50 kilometara toka Save kroz Beograd je kvaliteta dobrog za kupanje, saopštio je Gradski zavod za javno zdravlje.

Zavod to na Dunavu i savi proverava jednom do dvaput mesečno, uzorci vode iz Savskog jezera se uzimaju svakog ponedeljka i četvrtka, a na dunavskoj plaži Lido u Zemunu jednom nedeljno, javila je RTS i navela da dosadašnje analize pokazuju da je kvalitet vode veoma dobar, u okviru propisane norme.

Uzorci vode Dunava se uzimaju kod Batajnice i kod Vinče, a uzorci vode Save kod Obrenovca i Makiša. Gradski zavod za javno zdravlje u tim uzorcima meri fizičko-hemijske parametre vode i obavlja mikrobiološku analizu.

Aljoša Tanasković iz Gradskog zavoda za javno zdravlje je kazao da je najbitnije da se u rekama ne guta vodu ako je ušla u usta što je "jako teško reći deci - ali što manje se prskajte" i da se ne roni.

Sve to može dovesti do bolesti, odnosno do zaraze ma koliko da je voda čista jer je to površinska voda, nije bazenska, rekao je Tanasković.

Rekao je i da temperatura vode koja dostiže i 30 stepeni, ne povećava prisustvo bakterija, a da Sunčevo UV zračenje ima antibakterijsko dejstvo.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina