Web Analytics
Meta ugasila više od 60.000 naloga povezanih sa seksualnim iznudama - BetaRS

Meta ugasila više od 60.000 naloga povezanih sa seksualnim iznudama

Svet | 24.07.2024 | access_time 17:00
Meta ugasila više od 60.000 naloga povezanih sa seksualnim iznudama
 Kompanija Meta saopštila je da je uklonila oko 63.000 Fejsbuk naloga u Nigeriji koji su se bavili prevarama vezanim za finansijsko seksualno iznuđivanje, zajedno sa grupama i stranicama koje su pokušavale da organizuju, regrutuju i obuče nove prevarante.

Seksualno iznuđivanje, ili sekstorstvo, uključuje ubeđivanje osobe da pošalje eksplicitne fotografije na mrežu, a zatim pretnju da će se te slike učiniti javnim, osim ako žrtva ne isplati novac ili prihvati da obavi neke seksualne usluge.

Nedavni slučajevi visokog profila uključuju dva brata iz Nigerije koji su se izjasnili krivim za seksualno iznuđivanje tinejdžera i mladića u Mičigenu, uključujući jednog koji je sebi oduzeo život, i zamenika šerifa Virdžinije koji je seksualno iznuđivao i kidnapovao 15-godišnju devojčicu.

Poslednjih godina došlo je do značajnog porasta slučajeva seksualne iznude, što je delimično podstakla organizovana grupa pod nazivom Jahu Bojs (Yahoo Boys), koja deluje uglavnom iz Nigerije, saopštila je Meta.

U januaru je FBI upozorio na "veliki porast" slučajeva seksualne iznude od dece. Ciljane žrtve su prvenstveno dečaci između 14 i 17 godina, ali FBI tvrdi da svako dete može postati žrtva.

Kompanija Meta je saopštila da je njena istraga otkrila da je većina pokušaja prevaranta bila neuspešna i da su uglavnom bili usmereni na odrasle muškarce u SAD, ali je dodao da su neki pokušali da ciljaju i maloletnike, što je Meta prijavila Nacionalnom centru za nestalu i eksploatisana decu.

Uklonjeni nalozi uključivali su "koordinisanu mrežu" od oko 2.500 naloga povezanih sa grupom od oko 20 ljudi koji su ih vodili, saopštila je Meta.

U aprilu je Meta objavila da postavlja nove alate na Instagramu za zaštitu mladih i borbu protiv seksualnog iznuđivanja, uključujući i funkciju koja će automatski zamagliti golotinju na fotografijama u direktnim porukama.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Tenis

Zelena Srbija

Hronika

Scena