Web Analytics
Grlić Radman: Crnogorski političari kažnjeni zbog rezolucije o Jasenovcu - BetaRS

Grlić Radman: Crnogorski političari kažnjeni zbog rezolucije o Jasenovcu

Region | 25.07.2024 | access_time 11:20
Grlić Radman: Crnogorski političari kažnjeni zbog rezolucije o Jasenovcu
Foto: Beta/Emil Vas

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske danas je notom upućenom ambasadi Crne Gore u Zagrebu obavestilo da je Hrvatska proglasila nepoželjnima Andriju Mandića, predsednika Skupštine Crne Gore, Milana Kneževića, poslanika u Skupštini Crne Gore, i Aleksu Bečića, potpredsednika Vlade Crne Gore.

Nepoželjnima su proglašeni "zbog sistemskog delovanja na narušavanju dobrosusedskih odnosa s Republikom Hrvatskom i kontinuiranog zloupotrebljavanja Republike Hrvatske u unutrašnje političke svrhe", navodi hrvatsko ministarstvo na svom sajtu.

"Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova žali što je većina u Skupštini Crne Gore odlučila da zanemari kontinuirane pozive Republike Hrvatske da ne povlači poteze koji bi se na negativan način mogli odraziti na naše bilateralne odnose i evropski put Crne Gore. U tom kontekstu, delovanje spomenutih političkih zvaničnika posebno se izdvaja, a njihovo postupanje nikako se ne može smatrati dobronamernim i dobrosusedskim u odnosu na Republiku Hrvatsku niti je u skladu sa deklarisanim ciljem članstva Crne Gore u Evropskoj uniji", saopštilo je ministarstvo.

Kako se ukazuje, dobrosusedski odnosi su jedan od ključnih elemenata procesa proširenja kao i procesa stabilizacije i pridruživanja kao i jedan od ključnih kriterijuma za ocenjivanje napretka u pristupnom procesu Crne Gore, u skladu sa Pregovaračkim okvirom Evropske unije za Crnu Goru.

Naglašava se da Hrvatska podržava evropsku Crnu Goru i proces pristupanja Evropskoj uniji i da se zalagala za napredak na njenom evropskom putu.

"Republika Hrvatska očekuje da će se Crna Gora ponašati u skladu s evropskim vrednostima i u evropskom duhu te da će svoje napore usmeriti na daljnje ispunjavanje uslova i merila u pristupnom procesu", navodi hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova.

 

Grlić Radman: Crnogorski političari kažnjeni zbog rezolucije o Jasenovcu

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman sugerisao je danas da je Hrvatska proglasila trojicu crnogorskih političara nepoželjnima zbog izglasane rezolucije o Jasenovcu, ali i zbog drugih poteza susedne države poput imenovanja lokacija po ratnim zločincima. 

Ministarstvo je ranije danas saopštilo da Hrvatska zbog narušavanja dobrosusedskih odnosa proglašava nepoželjnima prosrpskog i proruskog predsednika crnogorske skupštine Andriju Mandića, zastupnika Milana Kneževića te potpredsednika vlade iz redova Demokrata Aleksu Bečića. 

Dodaje se da su oni proglašeni nepoželjnima u Hrvatskoj zbog "sistemskog delovanja na narušavanju dobrosusedskih odnosa" i "kontinuiranog zloupotrebljavanja Republike Hrvatske u unutrašnje političke svrhe". 

Grlić Radman je kasnije rekao da su njih trojica svojim radom i aktivnostima "vodili do pogoršanja odnosa" dve zemalje, prenosi Hina. 

Po njegovim rečima, Crna Gora je povukla potez "koji ne doprinosi dobrosusedskim odnosima" dan nakon što je od Evropske komisije dobila zeleno svetlo o ispunjenosti privremenih uslova. 

Crnogorska skupština je krajem juna usvojila rezoluciju o Jasenovcu glasovima prosrpskih stranaka koje su to smislile kao odgovor na rezoluciju o Srebrenici koja je izglasana u Ujedinjenim nacijama, uz glas Podgorice, piše Hina. 

Hrvatski politički vrh, ali i crnogorski političari, to su ocenili kao pokušaj Srbije da pogorša odnose između Zagreba i Podgorice i evropski put Crne Gore. Za rezoluciju je glasao 41 poslanik, između ostalih iz redova stranaka Mandića, Bečića i Kneževića. 

"Hrvatska je davala šansu politici Crne Gore, nikad se nismo hteli mešati u njenu unutrašnju politiku, ali ova situacija nas ipak zabrinjava, to nije dobro", rekao je Grlić Radman, dodavši kako Hrvatska ipak ostaje saveznik i partner, te da verojatno neće blokirati Crnu Goru na evropskom putu.

Teme