Web Analytics
Mediji: Američki strateški bombarderi B-52 prvi put u Rumuniji - BetaRS

Mediji: Američki strateški bombarderi B-52 prvi put u Rumuniji

Politika | Izvor: Beta | 25.07.2024 | access_time 12:10
Mediji: Američki strateški bombarderi B-52 prvi put u Rumuniji
PrtScr: MOTORIZADO
 Ratno vazduhoplovstvo SAD rasporedilo je dva strateška bombardera B-52H u bazu "Mihail Kogalničeanu" u Rumuniji što je prvi put da su bombarderi velikog dometa sposobni da nose nuklearno oružje raspoređeni u tom delu Evrope.

Kako je preneo portal Balkanska bezbednosna mreža, bombarderi B-52H delovaće kao 20. ekspedicijska bombarderska eskadrila, zajedno sa saveznicima iz drugih zemalja NATO a kao zvaničan razlog raspoređivanja strateških bombardera navedena je podrška saveznicima i jačanje bezbednosti u regionu.

U Rumuniju su doleteli iz kontinenalnog dela SAD, letom preko Severnog ledenog okena i Barencovog mora blizu teritorije Rusije.

Kako je saopštila Evropska komanda Vojske SAD, bombarderi su tokom leta bili presretnuti od strane borbenih aviona Rusije.

Po navodima američkog lista Stars end Strajps (Stars and Stripes), Rusija je podigla dva lovačka aviona kako bi ispratila američke strateške bombardere koji su se približili ruskim granicama iznad Barencovog mora dok je ruska vojska na svom zvaničnom Telegram kanalu objavila da su podignuti lovci MiG-29 i MiG-31.

Američki avioni nisu promenili kurs zbog presretanja i nastavili su prema planiranom letu bez incidenata a nekoliko sati kasnije sleteli su u vazduhoplovnu bazu "Mihail Kogalničeanu" u pratnji lovaca F/A-18 Ratnog vazduhoplovstva Finske i F-16 Ratnog vazduhoplovstva Rumunije.

Strateški bombarder B-52H potiče iz vremena početka Hladnog rata 50-ih godina prošlog veka. Poslednji primerak B-52H proizveden je 1962. godine, ali je doživeo više procesa modernizacije.

Maksimalna visina leta je 15.166 metara, a dolet bez dopune goriva u letu je u oko 14.000 kilometara. Može da prenese 31,5 tonu ubojnog tereta kao što su vođene i nevođene konvencionalne bombe, vođene nuklearne bombe i krstareće rakete.

U borbi je korišćen u Vijetnamskom ratu, u Iraku 1991. godine, i u 21 . veku u Iraku i Avganistanu. Jedina borbena upotreba u Evropi bila je tokom rata 1999. godine kada su B-52H izveli više tepih bombardovanja položaja Vojske Jugoslavije na obroncima planine Paštrik tokom operacije "Strela".

Američka vojska raspolaže sa 58 strateških bombardera B-52H, od koji je 46 osposobljeno za nošenje nuklearnog oružja, a još 18 aviona nalazi se u rezervi.

Teme