Web Analytics
Vlada usvojila Nacionalnu strategiju za borbu protiv korupcije 2024-2028 - BetaRS

Vlada usvojila Nacionalnu strategiju za borbu protiv korupcije 2024-2028

Politika | Izvor: Beta | 25.07.2024 | access_time 13:30
Vlada usvojila Nacionalnu strategiju za borbu protiv korupcije 2024-2028
Vlada Srbije je danas usvojila "Nacionalnu strategiju za borbu protiv korupcije za period 2024-2028. godine".

U saopštenju je navedena "potreba da se procesi usmereni na sprečavanje i borbu protiv korupcije planiraju i urede na sveobuhvatan i sistemski način".

"Usvajanje Nacionalne strategije pokazuje da se Srbija nalazi na putu jasnog cilja i čvrstog opredeljenja sprečavanja i eliminisanja korupcije u najvećoj mogućoj meri", kaže Vlada.

Ovim dokumentom su, kao rizične, obuhvaćene oblasti policije, zdravstva, obrazovanja, lokalne samouprave, građevinarstva, finansiranja političkih aktivnosti, poreza i carina, javnih nabavki, privatizaije i javnih preduzeća.

U saopštenju piše i da su zaštita uzbunjivača i lobiranje zastupljeni u okviru ovih oblasti.

Sprovođenje Nacionalne strategije doprineće ispunjavanju 14 prelaznih merila za "Poglavlje 23: Pravosuđe i osnovna prava" pregovora o prijemu Srbije u EU, dodala je Vlada.

"Kada je reč o represivnim merama, ova strategija upućuje na izradu analize potreba za izmenama i dopunama Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, kao i unapređenju rezultata istraga, procesuiranja krivičnih dela korupcije, povećanju broja osuđujućih presuda i oduzete imovine proistekle izvršenjem koruptivnih krivičnih dela", piše u saopštenju.

Prva Nacionalna strategija za borbu protiv korupcije je doneta 2005. a usledili su niz drugih dokumenata i Operativni plan za sprečavanje korupcije u oblastima od posebnog rizika.

Taj plan "predstavlja pregled svih antikorupcijskih politika od 2005", piše u saopštenju.

Teme