Web Analytics
Beograd u pokretu traži od novog vlasnika Šećerane da sačuva kulturno nasleđe tog kompleksa - BetaRS

Beograd u pokretu traži od novog vlasnika Šećerane da sačuva kulturno nasleđe tog kompleksa

Društvo | 25.07.2024 | access_time 19:50
Beograd u pokretu traži od novog vlasnika Šećerane da sačuva kulturno nasleđe tog kompleksa
pet scr youtube

Organizacija "Beograd u pokretu" zatražila je od firme Vrenje d.o.o., koja je kupila Staru šećeranu, pisane garancije da će sačuvati kulturno nasleđe tog kompleksa, saopšteno je danas.

Izvršni direktor te organizacije Nikola Radin ocenio je da zahtev novom vlasniku kompleksa Stare šećerane "nije samo pitanje očuvanja objekta već i poštovanja nasleđa i vrednosti koje predstavljamo". 

"S obzirom da je država ostala nema i nije iskoristila pravo preče kupovine, mi smo bili primorani da se obratimo novom vlasniku, kompaniji Vrenje d.o.o. Predali smo im zahtev zajedno sa peticijom i od njih smo tražili pisane garancije i projekat iz koga će nedvosmisleno biti vidljivo da će zaštićeni objekti biti adaptirani i privedeni nameni", naveo je Radin. 

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika juče je objavila da su se stekli uslovi da beogradska firma Vrenje bude proglašena za kupca "Prve srpske fabrike šećera Dimtrije Tucovic 1898".

Javno nadmetanje za kupovinu tog beogradskog preduzeća u stečaju je održano 11. juna kada je Vrenje dalo najbolju ponudu od 690 miliona evra, a početna cena je bila oko 680 miliona dinara.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić poručio je, nakon što je na javnom nadmetanju Stara šećerana na Čukarici prodata za 690 miliona dinara, rekao da je očigledno da je stečajni upravnik žurio sa prodajom tog kompleksa za male pare, ali da država ima pravo preče kupovine koje će, uveren je, iskoristiti, kako bi taj prostor bio revitalizovan i očuvan.

Stara šećerana poseduje 18 nepokretnosti, a među objektima je i onaj pod zaštitom države, u kom je pozorište KPGT. 

Teme