Web Analytics
Srpski zvaničnici i stručnjaci o kineskim reformama i saradnji Srbije i Kine - BetaRS

Srpski zvaničnici i stručnjaci o kineskim reformama i saradnji Srbije i Kine

Ekonomija | 26.07.2024 | access_time 14:35
Srpski zvaničnici i stručnjaci o kineskim reformama i saradnji Srbije i Kine
Foto: CMG

Srpski zvaničnici i eksperti ocenili su da su kineske reforme i nastavak politike otvaranja šansa za ceo svet.

Direktor Kineske medijske grupe Šen Haisijung, izjavio je danas da nedavno održano Treće plenarno zasedanje Centralnog komiteta KP Kine predstavlja veliki korak u novoj eri razvoja.

"Ovom prilikom, želim sa vama da podelim snažne utiske sa ovog plenuma, a pre svega da naglasim da će kineska modernizacija, kao glavni motiv u nastavku sveobuhvatnog produbljivanja reformi neprestano napredovati, te će se sigirno stvoriti novi izgledi u procesu reformi i otvaranja Kine prema svetu", rekao je Šen za TV Hepi, u uključenju iz Pekinga.

Šen je podsetio da je predsednik Kine Si Đinping  ukazao da su reforme i otvaranje, koji slove za drugu revoluciju Kine, ne samo suštinski promenile Kinu, već da su imale dalekosežan uticaj na ceo svet.

"Sveobuhvatno produbljivanje reformi Kine u novoj eri predstavlja ključan potez svestranog unapređenja i podmlađivanja nacije i izgradnje jake zemlje kroz kinesku modernizaciju. To će obezbediti novu snagu za kretanje čovečanstva napred putem mdernizacije i boljim društevnim uređenjem, te će pružiti nove prilike i novi motor razvoju mnogih drugih zemalja", dodao je.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije Nemanja Starović rekao je da rukovodstvo KP Kine razvoj posmatra na sveobuhvatan način i ne razdvaja ekonomsku od socijalne dimenzije.

Srpski zvaničnici i stručnjaci o kineskim reformama i saradnji Srbije i Kine
Foto: CMG

"Tako je i kada govorimo o zaključcima Trećeg plenarnog zasedanja Centralnog komiteta KP Kine. Oni su na najbolji način sagledali sve okolnosti koje su se promenile u prethodnom periodu, kako bi svoje dugoročne planove, a govorimo o drugom stogodišnjem cilju, sproveli na najefikasniji način. To je rezultat dugoročnog i sveobuhvatnog procesa planiranja, što bi mogao da bude uzor svima ostalima na planeti", dodao je Starović.

Uroš Kandić, državni sekretar Ministarstva turizma, dodao je da su sednice Centralnog komiteta KP Kine prvorazredni događaji na političkoj sceni, ne samo Kine i ne samo azijskog kontinenta, već čitave planete.

Srpski zvaničnici i stručnjaci o kineskim reformama i saradnji Srbije i Kine
Foto: CMG


"Rast kineske industrije i društva jedan je od naznačajnijih u svetu. Kina je jedan od svetskih lidera u ovom trenutku i u političkoj i u ekonomskoj sferi”, rekao je Kandić istakavši da se, kada je posredi privredna saradnja Srbije sa Kinom, otvaraju značajne mogućnosti u oblastima informaciono-komunikacionih tehnologija i veštačke inteligencije.

Snežana Petrović, vršilac dužnosti sekretara Ministarstva za brigu o selu, istakla je da kultura Kine kultura dijaloga, poštovanja, uvažavanja prijateljstva, negovanja sveobuhvatnih sporazuma i uspostavljenja partnerstava.

"Ekonomsko jačanje Kine je dobro iskustvo koje Srbiji može pomoći da ovaj period prođe što bezbolnije. Srbija je na vreme prepoznala značaj Kine. Prepoznala je prijatelje i partnere, ali je i počastvovana što je, kao mala zemlja, veliki prijatelj i pouzdan partner  Kine”, rekla je Snežana Petrović.

Govoreći o doprinosu Trećeg plenarnog zasedanja Centralnog komiteta KP Kine razvoju  Kine i sveta, profesor Mihajlo Rabrenović je rekao da rezultati najviše govore sami za sebe i da je Kina tokom proteklih decenija, za relativno kratko vreme, uzdigla sebe na globalnom nivou zahvaljujući liderskoj ulozi  KP Kine koja daje zamajac, ima viziju i upravlja društvenim kretanjima.

"To pokazuje da rezultati ne izostaju kada je veza između partije i države dobra", rekao je Rabrenović.

On je istakao da su ekonomske reforme Kinu postavile na vrh globalnih tokova ekonomskog razvoja, zajedno sa finansijskim, socijalnim, pravosudnim, zdravstvenim, poljoprivrednim i tehnološkim reformama.

"Živimo u vremenu prekretnice u kom deo kolektivnog Zapada sa nevericom gleda ka Kini i kao da nije spreman da prihvati da više nećemo živeti u unipolarnom svetu. Ono što je dobro, jeste to što Kina sa svim partnerima u svetu razgovara na ravnopravnom nivou", ukazao je Rabrenović, dodajući da bi ljudi u Srbiji, iako je Srbija na evropskom putu, živeli lošije da nema saradnje sa Kinom.

Politički filozof Dragoljub Kojčić naglasio je da je Kina velika sila koja ima planetarni značaj i da će sasvim sigurno uticati na sudbinu čitave planete. Kojčić je Kinu okarakterisao kao dinamično društvo, otvoreno za reforme.

"Tako značajan rast bruto domaćeg proizvoda i generalno ekonomske moći Kine je posledica njenog društvenog uređenja. U nekom socijalno neuslovnom društvu ne možete da očekujete takav rast",  istakao je Kojčić.

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Dnevni evropski servis

IT