Web Analytics
SSP: Karcinom kosi Vojvođane, SNS odgovoran za to - BetaRS

SSP: Karcinom kosi Vojvođane, SNS odgovoran za to

Vojvodina | 27.07.2024 | access_time 12:15
SSP: Karcinom kosi Vojvođane, SNS odgovoran za to
Foto: Beta/Saša Đorđević
Pokrajinski poslanik Stranke slobode i pravde (SSP) Veljko Mačar optužio je danas vlast da je odgovorna za zagađenje koje izaziva karcinom koji "kosi Vojvođane".

Mačar je u saopštenju naveo da su najviše stope obolevanja od raka debelog creva, pluća i dojke zabeležene u zapadnoj i severnoj Bačkoj, kao i u severnom Banatu, što su podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

"Upravo ove dijagnoze karakteristične su za područja sa visokim nivoima industrijskog i poljoprivrednog zagađenja", kazao je Mačar.

Dodao je da česti požari na deponijama širom Vojvodine, osim smrada, oslobađaju izuzetno toksične i kancerogene materije koje ne truju samo vazduh, već i zemljište i vodu, te tako godinama prete zdravlju građana.

"Iako je statistika neumoljiva, iz godine u godinu nestaju vojvođanski vetrozaštitni pojasevi, a neverovatno je da čak 25 od 45 opština i gradova uopšte ne planira povećanje površine šuma i šumskog zemljišta, ili je to povećanje minimalno", naveo je Mačar.

Prema njegovim rečima, umesto megalomanskih projekata Srpska napredna stranka (SNS) morala bi hitno da se pozabavi zdravljem građana.

On je kazao da treba početi od pošumljavanja, zatim uvesti sistem reciklaže i sprečavanja požara na deponijama i dodaje da je važno obezbediti pijaću vodu bez arsena.

U drugom saopštenju za javnost, predsednik novosadskog odbora SSP Vladimir Vrsajkov optužio je SNS da nastavlja sa "urbicidom" u Novom Sadu.

"Rušenje jedine preostale kuće u Radničkoj ulici, koja je donedavno bila pod zaštitom, samo je logičan nastavak dugogodišnje prakse urbicida i rasprodaje imovine grada od strane SNS vlasti. Pored toga, Grad će platiti oko 40.000 evra za njeno rušenje. Tako će naprednjačka vlast novcem Novosađana finansirati devastiranje Novog Sada, dok će potencijalni investitor imati čistu parcelu i lepu uštedu", rekao je Vrsajkov.

Po njegovim rečima, SNS je za 12 godina prodao gradsko građevinsko zemljište u vrednosti od 160 miliona evra, kako bi "zapušili rupe" u budžetu Grada.

"Građani Novog Sada i Grad od te silne trgovine zemljištem nisu do sada videli ništa. Novac je, po svemu sudeći, otišao na pokrivanje dugova gradskih komunalnih preduzeća i kupovinu glasova na proteklim lokalnim izborima", kazao je Vrsajkov.

Teme