Web Analytics
Inspekcija ponovo privremeno zatvorila fabriku Feitiansuje u Perlezu, meštani traže izmeštanje - BetaRS

Inspekcija ponovo privremeno zatvorila fabriku Feitiansuje u Perlezu, meštani traže izmeštanje

Zelena Srbija | Izvor: Beta | 29.07.2024 | access_time 11:55
Inspekcija ponovo privremeno zatvorila fabriku Feitiansuje u Perlezu, meštani traže izmeštanje
Inspekcija za zaštitu životne sredine grada Zrenjanina izrekla je privremenu meru zabrane rada fabrike za reciklažu otpadne plastike "Feitiansuje" u Perlezu, a meštani i udruženja traže da se ona izmesti iz sela.

Savet mesne zajednice Perlez saopštio je najpre da je fabrika privremeno zatvorena posle njihove inicijative i održane vanredne sednice sa inspekcijskim službama koja je, kako su naveli, usmenim rešenjem privremeno zabranila tretman otpadne plastike u postrojenjima te fabrike.

Aktivisti udruženja Čuvari Perleza podsetili su da ta kineska kompanija koja se bavi preradom i reciklažom plastičnog otpada u srcu njihovog sela posluje već šest godina i da je u međuvremenu već zatvarana pa opet otvorena.

„Tri godine se borimo da dokažemo da takvoj fabrici nije tu mesto, tri godine, skoro neprekidno, traju akcije i inicijative da ih zaustavimo i dislociramo iz sela, ali se oni ne obaziru na naše proteste, peticije, zahteve, nego nas bezočno i bezobzirno i dalje truju“, poručili su Čuvari Perleza.

Ukazali su i da je inspekcija izašla na teren i zabranila rad fabrike ali privremeno i usmeno, a da većina meštana koji žive u neposrednoj blizini znaju da su se i ovog puta oglušili o zabrane i rade i dalje, smanjenim kapacitetom.

„Važno je da odlučno i jedinstveno istupimo i kažemo da hoćemo i tražimo da im se momentalno i trajno zabrani rad i da se fabrika izmesti iz sela u što kraćem vremenskom roku", istakli su Čuvari Perleza.

Meštani i članovi udruženja "Čuvari Perleza" pokrenuli su potpisivanje peticije što će sprovesti u svakoj ulici i kući u Perlezu.

Inspekcija za zaštitu životne sredine u Zrenjaninu privremeno je zabranila rad te kineske fabrike i sredinom aprila 2021. godine i u obrazloženju rešenja navela da je nalog za vanredni inspekcijski nadzor dat nakon što im se obratilo 70 građana sa predstavkama koje se odnose na pojavu neprijatnih mirisa nastalih radom postrojenja za skladištenje i tretman otpadne plastike.

Meštani Perleza i aktivisti i tada su ukazivali da su zbog rada tog postrojenja zatrovani voda i vazduh, kao i kanal za navodnjavanje koji je zatrpan smećem i da je ugrožena i crpna stanica pomoću koje se celo selo snabdeva vodom, a koja je na samo stotinak metara od fabrike.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Obnovljivi izvori