Web Analytics
Postrojenje za hvatanje ugljenika napravljeno u Kini prolazi proveru pouzdanosti - BetaRS

Postrojenje za hvatanje ugljenika napravljeno u Kini prolazi proveru pouzdanosti

Tehnologija | 29.07.2024 | access_time 15:15
Postrojenje za hvatanje ugljenika napravljeno u Kini prolazi proveru pouzdanosti
Fotografija  prikazuje karbon- boks, postrojenje za direktno hvatanje ugljendioksida iz vazduha koje su razvili istraživači sa Univerziteta Điao Tong u Šangaju (SJTU) i iz korporacijei Čajna enerdži Inženjering  (China Energy Engineerin) u  Šangaju. (SJTU / Sinhua)
Karbon-boks (kutija za ugljenik), postrojenje za za direktno hvatanje ugljen-dioksida iz vazduha (DAC), nezavisno razvijeno u Kini, prošlo je verifikaciju pouzdanosti, sa jednim modulom koji može direktno iz vazduha godišnje uhvatiti preko 100 tona ugljen-dioksida (CO2) i proizvesti proizvod visoke koncentracije od 99 procenata.



Karbon-boks  koji su razvili istraživači sa Šangajskog univerziteta Điao Tong (SJTU) i korporacije Čajna enerdći inžinjering ( China Energy Engineering) ima godišnji kapacitet hvatanja CO2 od 600 tona, što predstavlja značajan proboj u tehnologiji DAC u Kini, piše Sinhua.



DAC je tehnologija hvatanja ugljenika koja može da koristi niskougljenične izvore energije kao što su energija vetra, solarna energija ili geotermalna energija za hvatanje CO2 direktno iz vazduha i postizanje neto negativnih emisija CO2.



Karbon-boks sadrži po jednu jedinicu za snimanje ji za preradu, a svaka je veličine kontejnera za otpremu, što omogućava direktno podizanje na licu mesta za instalaciju, rekao je Ge Tianšu, viši istraživač SJTU-a.



Ge je dodao da se konfiguracija objekta može prilagoditi inženjerskim zahtevima i kroz standardizovanu modularnu integraciju, godišnji kapacitet za hvatanje CO2 može dostići milion tona.



Karbon-boks se može primeniti u oblastima kao što su sinteza zelenih goriva, uključujući zeleni metanol i zeleno avio-gorivo, kao i u uslugama trgovine ugljenikom.

Teme