Web Analytics
Za danas završeno zasedanje Skupštine Srbije, nastavak vanredne sednice sutra - BetaRS

Za danas završeno zasedanje Skupštine Srbije, nastavak vanredne sednice sutra

Politika | 29.07.2024 | access_time 18:40
Za danas završeno zasedanje Skupštine Srbije, nastavak vanredne sednice sutra
BETAPHOTO/Narodna skupstina Republike Srbije/Pedja Vuckovic

Današnje zasedanje skupštine Srbije završeno je u 18.00 sati, a nastavak vanredne sednice parlamenta zakazan je za sutra. 

Dosadašni tok rasprave obeležila je u velikoj meri rasprava o litijumu, mada to nije na dnevnom redu među 60 tačaka, od kojih je prva Dekaracija sa Svesrpskog sabora, a o kojima se raspravlja objedinjeno. 

Na kraju današnjeg zasedanja ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić optužio je poslanike pokreta Ekološki ustanak da su "lažni ekolozi", i da nisu organizovali proteste zbog ugrožavanja životne sredine kada je "njihov kum" sekao stabla radi građevinskih radova, kao i da se njihovi protesti "unajmljuju".



Opozicija neće podržati povećanje RTS pretplate, smatra da ima propagandnu funkciju 

U raspravi o amandmanima na predlog zakona o povećanju pretplate za Javni servis, poslanici opozicije rekli su da ne podržavaju taj predlog, jer pre svega RTS ne radi svoj posao javnog servisa. 

Poslanica stranke Srce Tijana Perić Diligenski, izjavila je da Javni medijski servis nije svrsishodan i da mora da se upristoji. 

Podsetila je da RTS godinama ima propagandnu funkciju u korist vladajuće stranke i pozvala se na Birodijev izveštaj u kojem stoji da je Dnevnik 2 šefa države predstavio 87,8 posto pozitivno i samo 0,7 odsto negativno, a slični su podaci i za vladu. 

I poslanica Perić Diligenski podsetila je na obećanje predsednika Vučića da će pretplata za RTS biti ukinuta, a da se sada ponovo susrećemo sa njenim povećanjem. 

Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka rekao je da RTS nikada nije realno prikazivao šta se dešava sa prirodom, ali je ubrzo prekinut pošto je u govoru koristio uvredljive izraze. 

Poslanik Nenad Mitrović iz Demokratske stranke (DS) rekao je da poslanici njegove stranke traže da se ukine pretplata za RTS. 

"Informaivni program RTS toliko je zla naneo ovoj državi zbog neprikladnog informisanja, više zla nego sve sankcije, ratovi i bolesti", naveo je Mitrović. 

U daljem delu rasprave, poslanik SNS-a Branko Vujković uvredio je poslanike rekavši im da "uzmu litijum karbonat" jer je on dobar kod bipolarnih poremećaja", da njima treba pomoć ministarke Slavice Đukić Dejanović i da opozicija "ne zna šta priča". 

Nakon dva ukazivanja na povredu poslovnika, predsedavajuća Marina Raguš pozvala je sve da se vrate dnevnom redu, amandmanima i da se prostojno ponašaju. 

Naredni govornik, ministar Goran Vesić govorio je posle toga o izgradnji puteva i pruga, iako je na dnevnom redu amandman na povećanje pretplate na Javni servis.


Milivojević (DS) dobio opomenu u Parlamentu, rekao da srpski režim sprovodi politiku Pavelića i NDH 

Poslanik Demokratske stranke (DS) Srđan Milivojević dobio je opomenu u poslepodnevnom delu zasedanja nakon što je rekao da je vladajući režim odnosom prema Srbima u Hrvatskoj stao "na stranu politike Nezavisne države Hrvatske".
Deklaraciju o zajedničkoj budućnosti srpskog naroda nazvao je "režimskim pamfletom Rio Tinto koalicije", te da je nazvan svesrpskim iako su ga predložili članovi stranke čija ekspozitura na Kosovu - Srpska lista - polaže zakletvu pred Aljbinom Kurtijem. 

"Kako se neki dokument može nazvati sverspskim, a predlažu ga članovi stranke koji sa Aljbinom Kurtijem rade na stvaranju Velike Albanije? Kako se može nazvati sverspskim neki dokument kada su svesno isključeni Srbi iz Hrvatske, čime režim Vučića staje na stranu režima Nezavisne države Hrvatske i Anta Pavelića", naveo je Milivojević, nakon čega ga je Ana Brnabić prekinula i opomenula. 

Ona je pojasnila da kazne naplaćene posle opomena idu u fond solidarnosti, te da će biti nešto korisno od toga što Milivojević govori. 

"Zahtevam od portparola Rio Tinto koalicije da me više nikada ne prekida kad govorim o izdaji srpskih nacionalnih interesa. Zoran Đinđić vam je kazao još pre 30 godina da ste opasniji za Srbe, od Pavelića, Legije i Jasenovca zajedno, ponavaljam njegove reči. Vi, radikali, ste više učinili na propast Srba u Bosni i Hrvatskoj nego Ante Pavelić, vaš uzor", rekao je narodni poslanik DS.

Teme