Web Analytics
U Ljigu, Šapcu, Kraljevu, Aranđelovcu i Barajevu završeni protesti protiv rudarenja litijuma - BetaRS

U Ljigu, Šapcu, Kraljevu, Aranđelovcu i Barajevu završeni protesti protiv rudarenja litijuma

Zelena Srbija | 29.07.2024 | access_time 19:50
U Ljigu, Šapcu, Kraljevu, Aranđelovcu i Barajevu završeni protesti protiv rudarenja litijuma
prt.scr youtube
U Ljigu, Kraljevu, Šapcu, Aranđelovcu i beogradskoj opštini Barajevo večeras su organizovani protesti protiv rudarenja litijuma u Srbiji.

Skupovi su završeni protestnim šetnjama posle obraćanja brojnih govornika koji su se protivili aktivnostima Rio Tinta i drugih kompanija u vezi sa litijumom jer će, kako tvrde, to uništiti životnu sredinu i zdravlje ljudi.

Tražili su i zakonsku zabranu rudarenja tog minerala, te podsetili, kako je rečeno na skupu u Ljigu, da vlada Srbija ima rok do 10. avgusta da to i uradi.

To je tražio Savez ekoloških udruženja Srbije (SEOS), podsetila je aktivistikinja Ljiljana Bralović koja je najavila da će, ukoliko to ne bude urađeno, uslediti radikalizacija protesta.

Okupljeni na svim protestima, su nosili državne i zastave ekoloških udruženja ali i transparente i parole kojima su ukazivali da u Srbiji neće biti iskopavanja litijuma.

"Rio Tinto marš iz Srbije, Rio Tinto nećeš kopati", neka su skandiranja na večerašnjim protestima.

Na skupovima, brojni govornici su kritikovali vlast i posebno predsednika Srbije Aleksandra Vučića, te ih optuživali za kršenje zakona, koruciju...

Govornici na skupovima su apelovali i na jedinstvo svih u Srbiji, bez obzira na političke nacionalne, verske i druge razlike u "odbrani vode, vazduha, zdravlja...".

Vlast u Srbiji tvrdi da bi iskopavanje litijuma predstavljalo veliku ekonomsku šansu ali i da do toga neće doći ukoliko analize ne pokažu da je to sa ekološkog stanovišta apsolutno bezbedno.


 U Ljigu protest protiv iskopavanja liijuma u Srbiji, okupljanja i u još nekoliko sredina

U Ljigu je počeo protest protiv iskopavanja litijuma u Srbiji a čemu se protive okupljeni jer smatraju da će time biti ugrožena životna sredina i zdravlje ljudi.

Neki od okupljenih nose državne zastave dok je aktivistkinja Ljiljana Bralović podsetila da je vladi Srbije dat rok da do 10. avgusta zakonski zabrani rudarenje litiijuma i bora u Srbije.

Ona je, u obraćanju okupljenima kazala da je taj rok kabinetu premijera Miloša Vučevića dao Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS).

"Ukoliko to ne bude ispoštovano, krenućemo u radikalizaciju protesta, blokade...", kazala je Bralović.

Protesti su, s početkom u 19.00 najavljeni i u Kraljevu, Šapcu, Aranđelovcu i drugim mestima.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Obnovljivi izvori