Web Analytics
Si Đinping: Kina i Italija bi trebalo da podržavaju i promovišu duh Puta svile - BetaRS

Si Đinping: Kina i Italija bi trebalo da podržavaju i promovišu duh Puta svile

Svet | 30.07.2024 | access_time 11:55
Si Đinping: Kina i Italija bi trebalo da podržavaju i promovišu duh Puta svile

Kineski predsednik Si Đinping pozvao je Kinu i Italiju da nastave da podržavaju i promovišu duh Puta svile, tokom sastanka sa italijanskom premijerkom Đorđom Meloni u Pekingu.

"Duh Puta svile, koji podržava mir, saradnju, otvorenost, inkluzivnost, uzajamno učenje i međusobnu korist, zajedničko je blago Kine i Italije", rekao je Si 29. jula, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

"Kina i Italija se nalaze na dva kraja drevnog Puta svile. Dugogodišnje prijateljske razmene između dve zemlje dale su značajan doprinos sveukupnim razmenama i međusobnom učenju između istočnih i zapadnih civilizacija, ali i napretku čovečanstva", rekao je Si.

On je dodao da će u situaciji ubrzanih globalnih promena, neviđenih u proteklom veku, sve zemlje ili napredovati zajedno kroz povezanost, ili će se povlačiti odvojeno kroz zatvorenost i podele.

Meloni je rekla da je Italija voljna da nastavi duh Puta svile i unapredi razvoj partnerstva sa Kinom, kako bi se otvorilo novo poglavlje u sveobuhvatnom strateškom partnerstvu Italije i Kine. Kao velika sila, Kina uvek igra važnu ulogu u reagovanju na globalne izazove.

Tokom susreta, Si Đinping je rekao da Kina i Italija imaju komplementarne industrijske prednosti i pružaju mogućnosti jedna drugoj, te da obe strane treba da ostanu otvorene jedna prema drugoj.

Kina je spremna da radi sa Italijom na unapređenju tradicionalne saradnje u trgovini, investicijama, industrijskoj proizvodnji, inovacijama u nauci i tehnologiji, na tržištima trećih strana, kao i na istraživanju saradnje u novim oblastima, kao što su električna vozila i veštačka inteligencija.

Meloni je istakla da će Italija insistirati na politici jedne Kine i nada se da će pojačati dijalog i saradnju sa Kinom, produbiti bilateralnu saradnju u ekonomiji, trgovini, investicijama, električnim vozilima, veštačkoj inteligenciji i drugim oblastima.

Meloni je dodala da se Italija protivi "odvajanju" u globalnim lancima snabdevanja i protekcionizmu, kao i da je voljna je da igra aktivnu ulogu u promovisanju dubljih i praktičnijih odnosa EU i Kine.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Rukomet

Hronika