Web Analytics
Vrhovni verski vođa Irana se zakleo na osvetu Izraelu - BetaRS

Vrhovni verski vođa Irana se zakleo na osvetu Izraelu

Svet | Izvor: Beta-AP | 31.07.2024 | access_time 11:25
Vrhovni verski vođa Irana se zakleo na osvetu Izraelu
Vrhovni verski lider Irana ajatolah Ali Hamnei danas se zakleo na osvetu Izraelu zbog ubistva vođe Hamasa.

Hamnei je rekao da Izrael treba da se pripremi za "tešku kaznu" zato što je vođa Hamasa Ismail Hanije ubijen u vazdušnom napadu Izraela, na njegovu rezidenciju u Teheranu, rano jutros.

"Smatramo da je naša dužnost da osvetimo Hanijea, koji je bio dragi gost u našoj zemlji" rekao je Hamnei u saopštenju na svom sajtu.

Iranski predsednik Masud Pazeškijan ranije danas takođe je osudio ubistvo Hanijea i poručio je da će Iran braniti svoj teritorijalni integritet.

Ubistvo Hamasovog najvišeg političkog lidera moglo bi da ima dalekosežne posledice. Atentat na Hanijea u Teheranu mogao bi da izazove direktnu odmazdu Irana protiv Izraela, a Hamas bi mogao da se povuče iz pregovora za sporazum o prekidu vatre i oslobađanju talaca, za koji su američki posrednici rekli da napreduje.

Nekoliko sati pre napada u Teheranu, Izrael je u utorak izveo i napad na Bejrut u kojem je, kako se tvrdi, ubijen jedan od komandanata Hezbolaha, navodni organizator raketnog napada na Golan u kojem je ubijeno 12 mladih Izraelaca.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Rukomet

Hronika