Web Analytics
Novi DSS najavio podnošenje krivičnih prijava zbog rušenja predratne vile na Vračaru - BetaRS

Novi DSS najavio podnošenje krivičnih prijava zbog rušenja predratne vile na Vračaru

Politika | 31.07.2024 | access_time 13:50
Novi DSS najavio podnošenje krivičnih prijava zbog rušenja predratne vile na Vračaru

Beogradski odbor Nove Demokratske stranke Srbije (Novi DSS) najavio je danas da će podneti krivične prijave zbog rušenja vile iz 1925. godine na Krunskom vencu ukoliko gradski Sekretarijat za inspekcijski nadzor ne pošalje inspekciju na teren.

Predsednik tog odbora Filip Blagojević kazao je da je objekat u Topolskoj ulici 8 valorizovan od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture kao objekat od velike vrednosti.

"Vila pripada jednom širem prostoru, kulturno istorijskoj celini koja se naziva Krunski venac. U okviru te celine svi objekti su zaštićeni Uredbom Vlade Srbije i po zakonu ne smeju da budu srušeni ni pojedinačno ni u celosti", kazao je Blagojević na konferenciji za novinare u Topolskoj ulici.

On je rekao da je investitor dobio dozvolu za rekonstrukciju objekta a da rušenje "izlazi iz okvira rekonstrukcije i iz okvira zakona".

"Ceo prednji deo prvog sprata je srušen, pod izgovorom da su se pojavile pukotine, a radovi treba da stanu kada se pukotine pojave", rekao je Blagojević.

Ocenio je da investitori žele "da se dočepaju atraktivnih lokacija, gde se nalaze zaštićeni objekti koji ne mogu da budu srušeni".

"Oni traže dozvolu od opštine za rekonstrukciju nekog objekta, dobiju je, ali oni prvo samo pomere crep, pomere se sa gradilišta i ostave objekat da propada i postane neupotrebljiv, nakon čega ga ruše, jer dobiju dozvolu od opštine", rekao je predsednik beogradskog odbora Novog DSS.

Blagojević je dodao da ne zna čemu mogu da se nadaju građani "ako Vlada nije u stanju da sačuva jedan objekat na Vračaru".

"Isto će biti urađeno i sa Sajmom, Generalštabom i Šećeranom ali će se građani pobuniti kao protiv Rio Tinta", rekao je Blagojević.

Ceo video materijal pogledajte OVDE.

Teme