Web Analytics
Narodni pokret: Vlasti u Srbiji puna usta litijuma, a građanima puna pluća dima od požara na deponij - BetaRS

Narodni pokret: Vlasti u Srbiji puna usta litijuma, a građanima puna pluća dima od požara na deponij

Politika | 01.08.2024 | access_time 14:05
Narodni pokret: Vlasti u Srbiji puna usta litijuma, a građanima puna pluća dima od požara na deponij
Foto: Beta/Saša Đorđević
Na deponijama širom Srbije već danima i nedeljama bukte požari koji izazivaju brigu kod stanovnika zbog kvaliteta vazduha i potencijalnih zdravstvenih rizika, a predstavnici vlasti planiraju da otvore rudnik litijuma iako nisu u stanju da reše goruće probleme koji zahtevaju hitnu pažnju i konkretne mere, ukazao je danas Narodni pokret Srbije.

"Umesto da jednom za svagda reše probleme sa deponijama koje godinama unazad izazivaju strah kod stanovnika Srbije i ugrožavaju njihovo zdravlje, očigledno ne vide potencijalnu opasnost ili ne žele da je vide, dok za rudnik litijuma obećavaju pridržavanje najviših ekoloških standarda i na taj način mažu oči građanima, jer svi smo svesni da, kada je ekologija u pitanju, decenijama unazad ne rade ništa po tom pitanju", ističe se u saopštenju te stranke.

Ekološkim problemima, po njihovoj oceni doprinosi loše upravljanje otpadom, nepravilno skladištenje zapaljivih materijala, zastarela infrastruktura deponija, a na nekim od njih ima i dima, što znači da su u riziku od požara.

"Poslednji u nizu požara koji izaziva zabrinutost je na deponiji u selu Zagužanje nadomak Surdulice, gde već tri dana traje borba sa vatrenom stihijom. Ovo nije izlovan slučaj. Nekoliko hektara otpada nedavno je gorelo na deponiji Duboko kod Užica i to skoro tri nedelje, u junu je problem bio u Smederevu, a u julu u beogradskim naseljima Kumodraž i Mladenovac gorele su deponije po nekoliko dana", naveo je Narodni pokret Srbije

Prema rečima poverenika opštinskog odbora te stranke u Surdulici Saše Filipovića deponija u tom mestu je više puta gorela, a ove godine se desio najveći požar što potvrđuju i fotografije na kojima se vidi da je cela Surdulica bila pod dimom koji ugrožava zdravlje ljudi.

"Opštinske vlasti nemaju rešenje za ovaj problem. Već tri godine unazad sprovodi se konkurs u Ministarstvu zaštite životne sredine, a lokalne vlasti nisu uspele da obezbede sredstva za sanaciju deponije koja ugrožava zdravlje ljudi i životnu sredinu", kazao je on.

Teme