Web Analytics
Bokserski savez Mađarske šalje pisma MOK-u zbog alžirske bokserke Kelif - BetaRS

Bokserski savez Mađarske šalje pisma MOK-u zbog alžirske bokserke Kelif

Olimpijada | Izvor: Beta-AP | 02.08.2024 | access_time 14:55
Bokserski savez Mađarske šalje pisma MOK-u zbog alžirske bokserke Kelif
Bokserski savez Mađarske saopštio je danas da će poslati pisma Međunarodnom olimpijskom komitetu (MOK) i Olimpijskom komitetu Mađarske zbog predstojećeg meča Ane Luke Hamori protiv Alžirke Imani Kelif iz Alžira.

Hamori je prihvatla borbu i u subotu će se boriti protiv Kelif, saopštio je Bokserski savez Mađarske, prenela je državna novinska agencija MTI.

Kelif je prošle godine diskvalifikovana sa Svetskog prvenstva zbog povišenog nivoa testosterona. Na DNK testiranju, koji su obavezni za boksere, u njenom uzorku otkriveno je prisustvo XY hromozoma, tipičnih za muški pol.

Njoj je juče Italijanka Anđela Karini predala borbu u osmini finala posle 46 sekundi.

"Veoma sam tužan zbog skandala i što moramo da pričamo o temi koja nema veze sa sportom. To je neprihvatljivo i nečuveno", rekao je član Izvršnog odbora mađarskog bokserskog saveza Lajoš Berko.

Savez razmatra mogućnost pravnog osporavanja prisustva alžirske bokserke u takmičenju.

Bokserski savez Mađarske planira da izrazi ogorčenje i traži od MOK da preispita svoju odluku kojom je dozvolio takmičarki da učestvuje, a koja je prethodno bila diskvalifikovana sa Svetskog prvenstva.

Kelif i bokserka sa Tajvana Ju Ting Lin su diskvalifikovane sa prošlogodišnjeg Svetskog prvenstva na kome su učestvovale, nakon što je Međunarodna bokserska federacija saopštila da su njihovi rezultati utvrđivanja pola bili neodređeni, ali nije dostavila dokumentaciju.

"Nisam uplašena. Ne zanimaju me pisanja u novinama i na društvenim mrežama", rekla je mađarska reprezentativka Ana Luka Hamori uoči meča.

Teme