Web Analytics
Vučić u Loznici: Nikada više nigde neće biti progona srpskog naroda - BetaRS

Vučić u Loznici: Nikada više nigde neće biti progona srpskog naroda

Politika | 03.08.2024 | access_time 20:05
Vučić u Loznici: Nikada više nigde neće biti progona srpskog naroda
prt.scr

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras u Loznici, da garantuje da nikada više i nigde neće biti progona srpskog naroda.

On je na obeležavanju Dana sećanja na stradale i prognane u hrvatskoj akciji "Oluja", kazao da "nikada više neće biti ni progona ni pogroma, ni traktora".

"Moraćemo da vodimo računa da sačuvamo svoju zemlju, da sačuvamo mir, da očuvamo našu decu, da odbranimo našu budućnost", kazao je Vučić

On je na stadionu "Lagator", gde je obeležena 29. godišnjica akcije "Oluja" kazao da će Srbija "morati svakoga dana da bude ekonomski jača".

"Kada smo ekonomski jači, bićemo i vojno jači, i odvratićemo svakoga od pokušaja agresije na našu zemlju i napada na naš narod", kazao je predsednik Srbije.

U Loznici se večeras obeležava godišnjica stradanja naroda Republike Srpske Krajine u Hrvatskoj, pod sloganom "Oluja je pogrom".


Dodik: Ne smemo da izgubimo sećanje na jedan ponosan narod 

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas u Loznici na komemorativnoj ceremoniji Dana sećanja na stradale i prognane u hrvatskoj akciji "Oluja" 1995. godine, da grobovi podsećaju na tugu, dok su spomenici u Federaciji Bosne i Hercegovine (BiH) i Hrvatskoj "skalamerija i pokušaj novog poniženja".

"Moramo da se naviknemo, da idemo dalje, ali ne smemo da zaboravimo, da izgubimo sećanje na jedan ponosan narod u našem kolektivnom pamćenju, Srbe sa prostora Republike Srpske Krajine", rekao je Dodik na skupu koji se održava na stadionu Lagator, u Loznici.

Dodik je rekao da je ponosan na deklaraciju Svesrpskog sabora u kojoj se navodi da svi prefiksi koji su se stavljali pred ime srpskog naroda moraju biti odbačeni.

"Nema bosanskih ili hrvatskih Srba, već postoji jedinstven srpski narod", rekao je Dodik.

Partrijarh srpski Porfirije uz sasluženje arhijereja i sveštenstva služio je pomen na stadionu u Loznici. Posle besede patrijarha intonirana je himna Srbije i odata počast stradalima minutom ćutanja.

Prikazani su i snimci preživelih iz "Oluje", koji su svedočili o napadu hrvatskih snaga.

Obeležavanju Dana sećanja prisustvuju i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, članovi Vlade, predsednik RS Milorad Dodik i srpska članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović.

Četvrtog avgusta 1995. godine počela je hrvatska vojno-policijska operacija Oluja čija se godišnjica u Srbiji obeležava kao Dan sećanja na stradale i prognane Srbe, a u Hrvatskoj kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti.

Hrvatska vojno-policijska akcija "Oluja" počela je napadom hrvatskih snaga na tadašnju Republiku Srpsku Krajinu. Taj prostor je tada napustilo između 200.000 i 250.000 Srba, a ubijeno je ili nestalo više od 2.000 ljudi.

U Hrvatskoj se kao državni praznik slavi 5. avgust, dan kada je akcija Oluja završena ulaskom hrvatske vojske u gotovo napušten Knin i kada je istaknuta hrvatska zastava na kninskoj tvrđavi.


Patrijarh Porfirije u Loznici: Mirom ćemo se suprotstaviti svakom nasilju i takozvanoj 'Oluji'

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije izjavio je danas da će se srpski narod "mirom suprotstaviti svakom nasilju, ratu i svakoj takozvanoj 'Oluji'".
Patrijarh je na državnom obeležavanju Dana sećanja na stradale i prognane u hrvatskoj akciji "Oluja", na stadionu "Lagator" u Loznici rekao da Srbi, bez obzira na sve žrtve, ne odustaju od zalaganja za mir.

"Okupili smo se da se Hristovim mirom ukrepimo i molitveno setimo nasilnog progona našeg naroda, nebivalog u Evropi, sa pradedovskih ognjista na kojima su vekovima živeli", rekao je patrijarh.

On je podsetio da su na takav način proterani Srbi sa Banije, Korduna, zapadne Slavonije i Dalmacije.

U Loznici se večeras obeležava 29 godina od hrvatske vojno policijske akcije "Oluja", pod sloganom - "Oluja je pogrom".



Na stadionu u Loznici počelo obeležavanje 29. godišnjice progona Srba pod sloganom 'Oluja je pogrom'

Na stadionu "Lagator" u Loznici počelo je državno obeležavanje Dana sećanja na stradale i prognane u hrvatskoj akciji "Oluja", koja se dogodila 4. avgusta 1995. godine.

Obeležavanju godišnjice "Oluje" prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predstavnici dveju vlada, kao patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije.

Stadion "Lagator" ispunjen je do poslednjeg mesta, a 29. godišnjica te hrvatske vojne akcije obeležava se pod sloganom "Oluja je pogrom".

Teme