Web Analytics
Protesti zbog najave otvaranja rudnika litijuma u još 23 grada u Srbiji - BetaRS

Protesti zbog najave otvaranja rudnika litijuma u još 23 grada u Srbiji

Životna sredina | 04.08.2024 | access_time 11:20
Protesti zbog najave otvaranja rudnika litijuma u još 23 grada u Srbiji
Foto: Beta/Siniša Đurić
U organizaciji ekoloških udruženja protesti zbog najave otvaranja rudnika litijuma do kraja sledeće nedelje biće održani u još 23 grada u Srbiji.

Večeras sa početkom u 19 časova protest će biti održan u Osečini, a u ponedeljak u Boru, Rači, Smederevu, Rekovcu i Bresnici.

Protest u Inđiji je 6. avgusta na Trgu kod Pošte, u 19 časova.

I stanovnici Sremske Mitrovice su zakazali "Veliki narodni skup protiv Rio Tinta" za utorak 6. avgusta, ispred Sportsko-poslovnog centra "Pinki" (19h).

Žitelji Pomoravlja okupiće se 6. avgusta u 19 časova u Jagodini. Njihova poruka u pozivu za protest je: "Ako poljoprivrednik nisi, nećeš ovde kopati ni tuđi otpad dovlačiti".

Istog dana, s početkom u 20 časova, zbog najave otvaranja rudnika litijuma protestovaće i žitelji Knića, ispred Doma kulture.

Za sredu, 7. avgusta, protesti su zakazani u četiri grada. Kragujevčani će se okupiti na platou ispred Robne kuće, a Novosađani kod spomenika Svetozaru Miletiću. U Bajinoj Bašti i Obrenovcu protesti će biti održani na gradskim trgovima, svi s početkom u 19 časova.

U četvrtak 8. avgusta, Gornjomilanovčani organizuju protest "Stop Rio Tinto" u Gradskom parku (19h). U isto vreme protestovaće i građani Subotice (Trg slobode), Smederevske Palanke (kod Fontane) i Kruševca na Trgu kosovskih junaka.

Pod geslom "Za mnom junaci", protest Čačana je zakazan za 9. avgust na Gradskom trgu (19h), kao i u Nišu (kod Gradonačelnika), Vranju, (plato ispred Robne kuće) i Lazarevcu ispred Rudarske česme.

Ekološka udruženja najavila su za 10. avgust na Terazijama u Beogradu veliki protest zbog najave otvaranja rudnika litijuma.

Proteklih dana, istim povodom, održani su masovni protesti građana u Loznici, Valjevu, Ljigu, Barajevu, Bogatiću, Grockoj, Kraljevu, Negotinu, Koceljevi, Šapcu, Arilju, Aranđelovcu, Krupnju, Mladenovcu, Kosjeriću, Požegi, Mionici, Raški, Pančevu, Topoli...

Na svim skupovima je zatraženo da vlast usvoji zakon o trajnoj zabrani geoloških istraživanja i eksploataciji litijuma i bora u Srbiji. 

Rok za usvajanje tog zakona, koji su vlastima postavila ekološka udruženja, je upravo 10. avgust.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina