Web Analytics
Pelješki most za dve godine prešlo gotovo pet miliona vozila - BetaRS

Pelješki most za dve godine prešlo gotovo pet miliona vozila

Region | 05.08.2024 | access_time 14:45
Pelješki most za dve godine prešlo gotovo pet miliona vozila
Xinhua/Li Xuejun
U dve godine od njegovog otvaranja preko Pelješkog mosta je prešlo gotovo pet miliona vozila.

Od otvaranja u julu 2022. godine, kineski most preko Pelješca u Hrvatskoj značajno je ojačao lokalne kompanije, stvarajući nove ekonomske mogućnosti i lakši saobraćaj Jadranskom obalom.

Most dug 2,4 kilometra povezuje kopnenu Hrvatsku sa poluostrvo m Pelješac na južnoj Jadranskoj obali, a izgradio ga je konzorcijum kineskih preduzeća na čelu sa Korporacijom za puteve i mostove (China Road and Bridge Corporation -  CRBC).

Most je otvorio nove mogućnosti za lokalna preduzeća kao što su Vinarija Dingač-Skaramuca, koja se nalazi na 20 minuta vožnje od mosta. Direktor prodaje Vinarije Branimir Andjelić rekao je za agenciju Sinhua: "Našu vinariju i vinoteke podetio je veliki broj ljudi iz Kine".

On je dodao da je poznati proizvod te vinarije, Dingač, na kineskom tržištu doživeo veliki porast prodaje otkako je most izgrađen. Prošle godine u Kini je prodato ukupno 1.000 boca, a u 2024. broj  bi mogao dostići 3.000. Vinarija ima dugoročni cilj prodaje 20.000 boca u Kini.

"Vidim veliki potencijal u Kini jer je puno kineskih gostiju i partnera posetio naše vinograde i naš podrum", rekao je Andjelić.

Meštanka Josipa Borović radila je četiri godine na projektu mosta Pelješac. "Bila mi je čast i zadovoljstvo da radim na projektu Pelješkog mosta", rekla je dodajući da je za projekat vežu "nezaboravne uspomene". Borović je bila nezaposlena kada se prijavila za posao u odeljenju za ljudske resurse Projekta Pelješki most 2018. godine.

"Od samog početka bilo je to (...) divno okruženje i zapravo je bilo lako raditi sa njima. Vrlo brzo smo ‘kliknuli’, a bez obzira na jezičku i kulturološku barijeru, sarađivali smo savršeno", rekla je Borović koja je kasnije prebačena u administrativno odeljenje do kraja projekta u julu 2022. godine.

Kineski tim je bio vredan i efikasan, što je omogućilo da se projekat završi po planu  uprkos pandemiji kovid-19. Ranije, čak i bez pandemije, bilo je nekoliko neuspelih pokušaja izgradnje mosta.  

"Osećam se ponosno i zahvalno što sam imala priliku da radim sa kineskim timom i napravim mali doprinos projektu", rekla je Borović, naglašavajući "značajnu ulogu" mosta za jačanje turizma, unapređenje saobraćaja, logistike i drugih ekonomskih aktivnosti u južnoj Hrvatskoj.

Prema rečima menadžera CRBC Lu Šengveja, više od 250 meštana bilo je zaposleno na projektu Pelješkog mosta, zajedno sa 18 projektantsko-konsultantskih  kompanija, 45 građevinskih kompanija iz Evropske unije (EU) i 112 dobavljača opreme i materijala iz Hrvatske, Nemačke, Poljske  i drugih zemalja.

Za dve godine od otvaranja, gotovo pet miliona vozila je već prešlo most.

Most takođe znači da turisti i prevoznici višene moraju da obilaze i da prolaze kroz Neum u Bosni i Hercegovini da bi došli do Dubrovnika, Korčule i drugih gradova na jugu Hrvatske ni da prolaze komplikovane ulazne i izlazne procedure i duge redove.

Pelješki most, glavni infrastrukturni projekat u sklopu kineske inicijative Pojas i put primer je obostrano korisne saradnje Kine, Hrvatske i EU, rekao je Ći Ćjanđin, kineski ambasador u Hrvatskoj.

Teme