Web Analytics
Kina usklađuje brz rast s ekološkom zaštitom - BetaRS

Kina usklađuje brz rast s ekološkom zaštitom

Zelena Srbija | 06.08.2024 | access_time 14:50
Kina usklađuje brz rast s ekološkom zaštitom
Yan Xin/Xinhua
Kineska dostignuća efikasno dokazuju mogućnost uravnoteženja razvoja sa očuvanjem biološke raznolikosti i podsticanjem ekološke civilizacije, ocenio je turski stručnjak.

Kina je primer kako zemlja koja se brzo razvija  može pokrenuti ekonomski rast, a istovremeno zagovarati ekološku zaštitu, izjavio je striunjakje ukidala ekološku zaštitu, rekao je Selčuk Čolakoglu, direktor Turskog centra za Azijsko-pacifičke studije sa sedištem u Ankari.

Kako prenosi Sinhua, on je naglasio je kineska dostignuća efikasno pokazuju mogućnost uravnoteženja razvoja sa očuvanjem biološke raznolikosti i podsticanjem ekološke civilizacije.

"Dijalektički odnos ekološke zaštite i ekonomskog razvoja je presudan", rekao je Čolakoglu za agenciju Sinhua.

Po njegovom mišljenju, dok razvoj često predstavlja izazov za životnu sredinu i ekološku raznolikost, kineski pristup omogućava dragocene uvide u upravljanje ovim složenim pitanjima. "Kina značajno ulaže u zaštitu životne sredine i unapređenje ekološke raznolikosti", rekao je Čolakoglu.

On je rekao da je kineska posvećenost ekološkoj civilizaciji holistički pristup koji se vidi u integraciji ekološki prihvatljivog urbanog razvoja, sveobuhvatne politike zaštite prirode i biodiverziteta i jedinstvenog pristupa  održivosti.

Stručnjak je takođe pohvalio kinesku aktivnu ulogu u globalnoj areni, posebno njeno vođstvo i sponzorstvo u biološkoj raznolikosti i ekološkoj zaštiti kroz institucije UN i međunarodne organizacije poput G20.

"Kina je vodeća zemlja koja se fokusira na biološku raznolikost i ekološku zaštitu u tom pogledu. Dakle, Kina je sponzorska zemlja za ove politike", rekao je on.

Teme

Povezane vesti

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Zelena Srbija