Web Analytics
UNS: Lokalne samouprave na ovogodišnjim konkursima izdvojile upola manje novca nego lane - BetaRS

UNS: Lokalne samouprave na ovogodišnjim konkursima izdvojile upola manje novca nego lane

Društvo | 06.08.2024 | access_time 16:05
UNS: Lokalne samouprave na ovogodišnjim konkursima izdvojile upola manje novca nego lane
Udruženja novinara Srbije (UNS) saopštilo je da su lokalne samouprave, na do sada raspisanim ovogodišnjim konkursima za sufinansiranje medijskih projekata, opredelile ukupno 809.901.500 dinara, što je upola manje nego lane, kada su za to, izdvojile 1.572.068.970 dinara.

To je takođe najniži opredeljeni iznos u poslednjih deset godina, koliko se sprovodi projektno sufinansiranje, naveo je UNS.

Od 2015. kada je počelo sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja, iznos koji je izdvajan za ove namene iz godine u godinu bio sve viši, sve do 2024. - prve godine sprovođenja projektnog sufinansiranja po novom Zakonu o javnom informisanju i medijima, navodi se.

Najviše novca opredeljeno je upravo prošle godine, kada je za medijske projekte izdvojeno 1.572.068.970, a do najvećeg pada došlo je ove godine, od kada se projektno sufinansiranje sprovodi po novom zakonu, dodaje se.

UNS je ukazao i da "ovakav podatak ne iznenađuje ako se uzme u obzir da je 45 lokalnih samouprava izdvojilo upola ili još manje novca nego lane".

Inače, novim zakonom prvi put je propisano da će i odluke Saveta za štampu (pored Regulatornog tela za elektronske medije) biti jedan od kriterijuma za bodovanje medijskih projekata i raspodelu sredstava, podseća se.

"Neke lokalne samouprave su smanjivanjem novca za sufinansiranje medijskih projekata, a povećavanjem iznosa za "usluge po ugovoru" pronašle način da zaobiđu zakon, uključujući i odluke Saveta za štampu, konstatovano je.

Razlog za smanjenje sredstava opredeljenih za medije u ovoj godini može se pronaći i u činjenici da četvrtina lokalnih samouprava još nije raspisala konkurse za sufinansiranje medijskih projekata i time nije ispunila svoju zakonsku obavezu.

Konkurse za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja za ovu godinu do danas nisu raspisale 44 od 167 lokalnih samouprava.

Lokalna samouprava kod koje je primećen najveći raskorak u odnosu na prošlu godinu je Bačka Topola, koja je ove godine opredelila milion, a prošle 14 miliona dinara.

Prati je Opština Mali Zvornik, koja je za sada izdvojila svega devet odsto prošlogodišnjeg iznosa, dodaje se.

Ovi podaci ne predstavljaju usamljene slučajeve, uzevši u obzir to da su 24 lokalne samouprave na do sada raspisanim konkursima izdvojile čak 90 odsto manje novca nego lane, ukazano je.

U pitanju su gradovi Pančevo, Vršac, Kikinda, Sombor i Zrenjanin, kao i opštine Ada, Apatin, Bajina Bašta, Bečej, Beočin, Čoka, Kosjerić, Mali Iđoš, Novi Kneževac, Odžaci, Srbobran, Požega, Sremski Karlovci, Žitište, Žabalj, Kula, Šid, Stara Pazova, Temerin i Pećinci.

Na konkursima za sufinansiranje medijskih projekata koji su raspisani do danas, Opština Nova Crnja izdvojila je devetinu, Kučevo i Ljubovija osminu, a Opština Sečanj sedminu prošlogodišnjeg iznosa.

Grad Novi Sad, na konkursu koji je do sada raspisan, izdvojio šestinu prošlogodišnjeg iznosa, ali je, kako je naveo UNS, Grad novac izvojen za medijske projekte prethodne godine dodeljivao putem više konkursa.

Među lokalnim samoupravama koje su izdvojile blizu šestine prošlogodišnjeg iznosa je i Opština Novi Bečej.

Opštine Osečina, Krupanj i Bogatić ove godine izdvojile su četvrtinu prošlogodišnjeg budžeta za medijske projekte, dok su Grad Loznica i opštine Arilje, Malo Crniće, Obrenovac i Trstenik opredelile trećinu prošlogodišnjegiznosa.

Upola manje novca nego lane izdvojile su opštine Mladenovac, Nova Varoš i Prijepolje, dodaje se.

Grad Beograd još nije ni raspisao konkurs, dok je prošle godine za medijske projekte izdvojio 84.700.000 dinara, dodao je UNS.

Teme