Web Analytics
Australijska firma Strickland metals pronašla kod Novog Pazara 'najjaču zlatnu mineralizaciju ikada' - BetaRS

Australijska firma Strickland metals pronašla kod Novog Pazara 'najjaču zlatnu mineralizaciju ikada'

Ekonomija | 07.08.2024 | access_time 16:35
Australijska firma Strickland metals pronašla kod Novog Pazara 'najjaču zlatnu mineralizaciju ikada'
prt.scr youtube
 Australijska firma Strickland metals, koja istražuje rude zlata i bakra u Srbiji, pronašla je "najjaču zlatnu mineralizaciju ikada" na planini Rogozna, kod Novog Pazara, navodi se u objavi prvih rezultata istražnog bušenja u polju Šanac.


Prva rupa koju je izbušio Strickland kod Šanca pokazala je pojas od 89,7 metara sa četiri grama zlata po toni (g/t) na 244,5 metara i čak 10,5 g/t u pojasu od 24,1 metar na dubini od 296,2 metra, preneo je portal eKapija.

"Ovo je prvi put da je ova visokokvalitetna zona zlatnog skarna uzorkovana na Šancu", naveo je Strickland, koji je nedavno postao stopostotni vlasnik projekta Rogozna.

Generalni direktor Striklanda Paul Lerpinije rekao je da su rezultati iz prve rupe, koju je ta firma izbušila u Šancu ove godine, "fenomenalni".

"Naša strategija za Šanac je bila da ciljamo zone višeg nivoa ležišta, kako bismo povećali pretpostavljeni resurs od 150 tona ekvivalenta zlata u ovom ležištu i ne samo da smo otkrili najveće količine zlata ikada nađene na Rogozni, već smo naišli i na ekstenzivnu mineralizaciju bakra i zlata, dužinom oko 109 metara, sa 1,3 g/t zlata sa 0,4 odsto bakra, uključujući više zona masivnog halkopirita sa do 11 odsto bakra", rekao je on.

Lerpinije je zaključio da je reč o veoma velikom ležištu sa "debelom" zonom zlata visokog kvaliteta i dodao da uskoro počinje bušenje koje će Strickland dovesti do njegove centralne zone.

Kompanija je u objavi navela da je i dalje izuzetno dobro finansirana sa 48,7 miliona dolara u gotovini i akcijama NST (Northern Star Resources) na kraju junskog kvartala.

Firma Strickland metals je pre nekoliko dana objavila i obećavajuće preliminarne rezultate istraživanja koji ukazuju na značajnu geološku anomaliju u mestu Obradov Potok na Rogozni.

"Identifikovana anomalija, koja počinje otprilike 100 metara ispod površine i proteže se 400 metara u dužinu, mogla bi da signalizira prisustvo ekstenzivne mineralizacije, koja se poklapa sa geohemijskim znacima zlata i drugih minerala u uzorcima zemljišta", preneli su australijski mediji.

Teme