Web Analytics
Ekstremna vrućina povećala račune za struju u SAD, pokazala anketa - BetaRS

Ekstremna vrućina povećala račune za struju u SAD, pokazala anketa

Ekonomija | Izvor: Beta-AP | 07.08.2024 | access_time 17:55
Ekstremna vrućina povećala račune za struju u SAD, pokazala anketa
Letos Levena Lindal zatvara sobe, prekriva prozore debelim zavesama za zamračivanje i planira budžet da bi upravljala mesečnim troškovima struje za klimatizaciju.

Lindal (37) koja živi u Severnoj Karolini, rekla je da su njeni mesečni računi za struju pre leta bili oko 100 dolara, ali su se udvostručili.

Oko 70 odsto anketiranih Amerikanaca kaže da je u prošloj godini ekstremna vrućina uticala na njihove račune za struju, po anketi koju je sproveli agencija Asošiejted pres i NORC - centar za istraživanje javnog mnenja.

Dok desetine miliona Amerikanaca prolaze kroz još jedno leto s istorijski najvećim toplotnim talasima, rezultati istraživanja otkrivaju kako ekstremne vrućine menjaju život ljudi.

Anketa je pokazala da je oko 70 odsto Amerikanaca lično pogođeno ekstremno vrućim vremenom ili ekstremnim toplotnim talasima u poslednjih pet godina. To čini ekstremnu vrućinu češćim iskustvom od drugih vremenskih događaja ili prirodnih katastrofa poput šumskih požara, velikih suša i uragana, za koje je do jedne trećine odraslih Amerikanaca izjavilo da su bili lično pogođeni time.

Znatan udeo Amerikanaca – oko 40 osto, kaže da je ekstremna vrućina imala barem mali uticaj na njihov san, kućne ljubimce ili rutinu vežbanja.

Džim Grejem (54) koji živi u Finiksu, u Arizoni, gde temperatura prelazi 40 stepeni Celzijusa, kaže da je ove godine toplije nego inače. Njegova prizemna kuća ima centralnu klimatizaciju, a čak i podešavanje termostata na visokih 27 stepeni Celzijusa donosi 350 dolara mesečnog računa za struju, što je veliki skok u odnosu na ono što je plaćao pre desetak godina.

Oko 40 odsto anketiranih Amerikanaca kaže da su imali neočekivano visoke račune za komunalne usluge u protekloj godini zbog oluja, poplava, vrućine ili požara.

Kao i Lindal, mnogi vide vezu sa klimatskim promenama. Oko 70 odsto Amerikanaca koji su iskusili neku vrstu teških vremenskih događaja ili vremenskih katastrofa u poslednjih pet godina, kažu da veruju da su klimatske promene tome doprinele, a 30 odsto misli da klimatske promene nisu uzrok.

Prošle godine Zemlja je prosečno bila 1,48 stepeni Celzijusa toplija nego pre industrijskih vremena, po evropskoj klimatskoj agenciji Kopernikus.

Neki bi to povećanje mogli da vide kao beznačajno, ali temperature neravnomerno variraju širom planete i mogu biti opasne po ljudsko zdravlje.

Nekoliko regiona u SAD postavilo je temperaturne rekorde svih vremena ovog leta, a Las Vegas je 7. jula dostigao 48,9 stepeni Celzijusa.

Po anketi, oko 10 odsto Amerikanaca kaže da je ekstremna vrućina imala veliki uticaj na njihov san u protekloj godini, dok 30 odsto kaže da je to imalo manji uticaj, a 55 odsto da nije imalo uticaja. Amerikanci s nižim prihodima češće nego oni s višim prijavljuju uticaj vrućine na spavanje.

Drugi aspekti svakodnevnog života - rad i putovanja na posao, odabir datuma venčanja i porodičnih  ili skupova s prijateljima, putovanja i odmora manje su poremećeni. Jedna četvrtina Amerikanaca kaže da je na njihove planove za putovanja ili odmor uticala ekstremna vrućina.

Čak je i jednostavan boravak napolju za neke je postao teži. Anketa je pokazala da oko 60 odsto Amerikanaca kaže da je ekstremna vrućina uticala na njihovu aktivnost napolju ili njihove porodice.

Anketa među 1.143 odrasle osobe sprovedena je od 25. do 29. jula na uzorku NORC-ovog panela "AmeriSpeak" koji je reprezentativan za stanovništvo SAD. Margina greške je plus ili minus 4,1 procentnog poena.

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Dnevni evropski servis

IT