Web Analytics
Krkobabić: Protesti protiv iskopavanja litijuma poput presude bez suđenja - BetaRS

Krkobabić: Protesti protiv iskopavanja litijuma poput presude bez suđenja

Politika | Izvor: Beta | 09.08.2024 | access_time 17:20
Krkobabić: Protesti protiv iskopavanja litijuma poput presude bez suđenja
Potpredsednik Partije ujedinjenih penzionera, poljoprivrednika i proletera Srbije (PUPS) Stefan Krkobabić ocenio je danas da su protesti koji se u Srbiji održavaju protiv iskopavanja litijuma "poput presude bez suđenja".

"Zamislite da u pravosuđu neko izrekne presudu za zločin bez suđenja i bez ikakvih dokaza. Upravo tako izgledaju protesti protiv iskopavanja litijuma najavljeni za subotu. Bez ijednog dokaza, bez ijedne stručne ekspertize, bez ijedne javne debate. A pritom reći da ne sme biti iskopavanja zvuči nepodnošljivo neodgovorno", naveo je on u saopštenju.

Dodao je da je PUPS kategorički protiv "nereda i nasilja kao instrumenata za rešavanje" kompleksnih pitanja poput iskopavanja litijuma.

"Zato neka se ohlade glave, neka se snize visoki tonovi i napravi prostor za gole činjenice, glas struke i istinsku volju naroda", kazao je Krkobabić.

Dodao je da je PUPS prvi bio za formiranje komisije o litijumu, koju je predložila predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, navodeći da je za tu partiju mišljenje struke, a potom i naroda, neophodan uslov u vezi pitanja litijuma.

"Dakle 'da' dijalogu na koji poziva predsednik Vučić, 'da' razmatranju mogućnosti za ekološki održivu industrijalizaciju jer to je jedno veliko 'da' za više novca, za bolji standard, za razvoj poljoprivrede i za rast plata i penzija", naveo je on.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući "punoj državnoj kasi", u 2024. godini je izdvojeno 119 milijardi dinara za poljoprivredu.

"Zamislite samo koliko bi uspešnim nastavkom industrijalizacije ojačali poljoprivredni budžet", dodao je Krkobabić.

Teme