Web Analytics
Opozicija za požar u fabrici 'Dorado' krivi Grad Kragujevac koji dozvoljava rad bez dozvola - BetaRS

Opozicija za požar u fabrici 'Dorado' krivi Grad Kragujevac koji dozvoljava rad bez dozvola

Hronika | 09.08.2024 | access_time 21:35
Opozicija za požar u fabrici 'Dorado' krivi Grad Kragujevac koji dozvoljava rad bez dozvola
prt.scr rts.rs
Požar koji je oko 18 časova zahvatio pogone fabrike "Dorado" u kragujevačkom naselju Ilina voda preti da ugrozi i obližnje objekte vodovodnog sistema "Morava", sa koga se vodom snabdeva 15 posto potrošača u Kragujevcu.

Kako je agenciji Beta rekao direktor JKP "Vodovod i kanalizacija" Nebojša Jakovljević, u toku je odbrana od širenja požara na vitalna postrojenja, u koju su neprekidno uključene četiri cisterne "Vodovoda".

Jakovljević je rekao da "ne pamti požar ovakvih razmera u Kragujevcu" i da je  situacija veoma ozbiljna.

Prema njegovim rečima, JKP "Vodovod  i kanalizacija" sa svojim cisternama pomaže vatrogascima u borbi sa požarom.

Jakovljević navodi da stiže pomoć i iz drugih gradova Srbije, a najavljen je dolazak helikoptera.

Meštana iz naselja Ilina voda naveli su da se požar širi na obližnju šumu.

Građani su se organizovali i motornim testerama seku stabla u zelenom pojasu koji se graniči sa njihovim kućama.

U fabrici za proizvodnju peleta "Dorado" požar je izbio danas oko 18 časova, čule su se dve eksplozije, a vatra je zahvatila gotovo sve pogone.

Prema nezvaničnim saznanjima agencije Beta, nema nastradalih i povređenih građana.

Sve raspoložive snage vatrogasno spasilačke brigade su na terenu.

 

Opozicija za požar u fabrici 'Dorado' krivi Grad Kragujevac koji dozvoljava rad bez dozvola

Odbornička grupa Nova snaga Kg-Zajedno, Šumadijska regija, za požar koji je sinoć izbio u fabrici peleta "Dorado" u Košutnjaku, krivi Grad Kragujevac, koji godinama "ćuti" na fabriku koja zagađuje i radi bez odgovarajućih dozvola.

Šef odborničke grupe Nikola Nešić je saopštio da Grad godinama ćuti na fabriku peleta "Dorado" koja zagađuje naselje Ilina voda i truje radnike koje rade u toj fabrici, ali i sve građane Kragujevca.

"Početkom marta 2021. gradonačelnik je obećao da će fabrika biti zatvorena! Nikola Dašić je tada poručio - Nećemo dozvoliti da ljudima bude zagađen vazduh", podsetio je Nišić.

One naveo da je krajem 2022. godine zajedno sa građanima Iline vode organizovao protest kako bi se skrenula dodatno pažnja na problem .

"Tada je dato jasno obećanje da će biti rešen problem tako da radnici budu sačuvani. Izvinjam se građanima Iline vode što nismo sa svojom grupacijom bio uporniji da se fabrika zatvori ranije! Iako tu radi određen broj naših sugrađana, koju cenu plaćaju meštani Iline vode? Koja je cena zdravlja?", rekao je Nešić, u pisanoj izjavi.

Za vreme požara, koji je nezapamćen u Kragujevcu, oglasilo se ekološko udruženje “Ekomar” koje je građanima poslalo poruku na fejsbuku da zbog potencijalno opasnih materija u vazduhu preporučuju da ne borave napolju i zatvorie prozore.

Požar u fabrici peleta "Dorado" na Košutnjaku koji je dojavljen vatrogascima sinoć oko 18.00 časova je ugašen, ali tinjaju i odgorevaju velike naslage piljevine, drva, peleta i smole.

Vatrogasci i dalje rade na dogašivanaju i za sada nema opasnosti za okolinu.

U fabrici "Dorado" sinoć su gorele četiri hale na preko 3.000 kvadratnih metara i drveni materijal za proizvodnju peleta, na placu od oko hektar i po površine.

Požar su juče gasili vatrogasci iz Kragujevca, Jagodine, Kraljeva, Čačka, Kruševca, cisterne vode JKP Vodovoda i kanalizacija, JKP Šumadija, pripadnici Vojske Srbije i Dobrovoljno vatrogasno društvo iz Kragujevca.

Teme