Web Analytics
Aktivistima izrečene zatvorske kazne, Kokanović pozvao na protest ispred Vlade - BetaRS

Aktivistima izrečene zatvorske kazne, Kokanović pozvao na protest ispred Vlade

Društvo | 11.08.2024 | access_time 16:30
Aktivistima izrečene zatvorske kazne, Kokanović pozvao na protest ispred Vlade
Foto: Beta/Milan Ilic

Građani su i dalje okupljeni ispred sedišta beogradske policije i čekaju da trojica aktivista budu puštena, rekao je predstavnik udruženja "Ne damo Jadar" Zlatko Kokanović, učesnik subotnjeg protesta zbog najave rudarenja litijuma.

Nezvanično, međutim, oni su osuđeni na zatvorske kazne od 30 i 40 dana.

Demonstracije protiv eksploatacije bora i litijuma u Srbiji održane su juče u centru Beograda, a deo učesnika potom je blokirao dve železničke stanice - Prokop i Novi Beograd, kao i most Gazela preko Save.

Po navodima medija, dvojica aktivista, Ivan Bjelić i Nikola Ristić, rano jutros su uhapšeni na stanici Prokop, dok je N1 objavila da je među uhapšenima i Jevđenije Julijan Dimitrijević.

Kokanović je za agenciju Beta potvrdio da se radi o Bjeliću, Ristiću i Dimitrijeviću, te dodao da okupljeni čekaju da budu oslobođeni.

"Još uvek se ništa ne dešava, ljudi su došli u malo većem broju", kazao je Kokanović.

Rekao je da su okupljeni dobili informaciju da su trojici aktivista presude već izrečene ali da se, kako je kazao, ne zna kakve su.

"Još uvek ih još ne oslobađaju", kazao je Kokanović koji je sa građanima ispred zgrade beogradske policije poznatoj kao "29.novembar", u nekada istoimenoj ulici koja se sada zove Bulevar Despota Stefana.

Kazao je da se okupljeni neće razilaziti dok sva trojica ne budu pušteni.

"Dogovaramo se šta će raditi dalje, u svakom slučaju nećemo se razilaziti dok ne budu oslobođeni", kazao je.

Mediji međutim prenose nezvanične informacije da su trojica aktivista osuđena na zatvorske kazne od 30 i 40 dana.

 

Aktivistima izrečene zatvorske kazne, Kokanović pozvao na protest ispred zgrade Vlade Srbije

Predstavnik udruženja "Ne damo Jadar" Zlatko Kokanović pozvao je građane na protest ispred zgrade Vlade Srbije, nakon što je saopšteno da su trojici aktivista izrečene zatvorske kazne.

On je, u obraćanju na družvenim mrežama naveo da je zbog ometanja javnog reda i mira Ivanu Bjeliću određena kazna od 40 dana, a Nikoli Ristiću i Jevgeniju Dimitrijeviću po 30 dana zatvora.

"Pozivamo ljude da u što većem broju dođu u 18.00 časova na raskrsnicu ulica Nemanjine i Kneza Miloša ispred Vlade", kazao je Kokanović.

"Ovo ne sme da se dozvoli, ovo je bukvalno diktatura, prelazimo u sistem Severne Koreje", rekao je on.

Demonstracije protiv eksploatacije bora i litijuma u Srbiji održane su juče u cenru Beograda, a deo učesnika potom je blokirao dve železničke stanice - Prokop i Novi Beograd, kao i most Gazela preko Save.

Kokanović je ranije potvrdio agenciji Beta da su uhapšeni Bjelić, Ristić i Dimitrijević.

Po navodima medija, Bjelić i Ristić su uhapšeni rano jutros na stanici Prokop.

Teme