Web Analytics
EPS tvrdi da ima veliku dobit u prvih šest meseci 2024. godine - BetaRS

EPS tvrdi da ima veliku dobit u prvih šest meseci 2024. godine

Ekonomija | 12.08.2024 | access_time 11:30
EPS tvrdi da ima veliku dobit u prvih šest meseci 2024. godine
Foto: Beta/Milan Timotić

Dobit Elektroprivrede Srbije (EPS) u prvom polugodištu iznosila je oko 280 miliona evra (32,8 milijardi dinara), što je za oko 80 miliona evra (9,4 milijarde dinara) više od plana, saopštila je u ponedeljak ta kompanija.

Finansijski izveštaj o šestomesečnom poslovanju usvojila je Skupština EPS-a.

Ministarka rudarstva i energetike i predstavnik osnivača u Skupštini EPS-a Dubravka Đedović Handanović istakla je da je veoma značajno što je takav finansijski rezultat postignut u vreme znatnog sniženja cena električne energije za komercijalne kupce.

Dodala je da je u narednom periodu neophodno nastaviti sa smanjenjem operativnih troškova, uz ključno ubrzanje investicionih projekata za unapređenje proizvodnje uglja i energije.

"U prvoj polovini godine proizvodnja uglja i električne energije bila je stabilna i u skladu sa planom, a na nekim mestima i veća od planirane", rekla je ministarka.

Kako je navela, niži su i troškovi za nabavku eksternog uglja.

Udeo proizvodnje energije iz hidro sektora i obnovljivih izvora energije u EPS u prvom polugodištu dostigao je 37,5 odsto, očuvane su i zalihe uglja i rezerve u akumulacijama, što je uz remonte i modernizacije dodatna garancija za sigurnu i pouzdanu proizvodnju, navodi se u saopštenju kompanije.

Istakla je da je neophodno da bude ubrzana realizacija Plana transformacije EPS kojim se menja organizaciona struktura i unapređuju operativni procesi.

(beta/cmg)

Teme