Web Analytics
KOMS: Više od 50 odsto mladih smatra da je Srbiji potreban jak vođa - BetaRS

KOMS: Više od 50 odsto mladih smatra da je Srbiji potreban jak vođa

Politika | 12.08.2024 | access_time 14:50
KOMS: Više od 50 odsto mladih smatra da je Srbiji potreban jak vođa
Foto: Beta/Milos Miskov

Prema podacima ovogodišnjeg istraživanja Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS), 57 odsto mladih smatra da je Srbiji potreban jak vođa i lider koga će građani slediti, što predstavlja pad od tri odsto u odnosu na prošlu godinu.

Političari se i ove godine, prema rezultatima Alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih u Srbiji, nedovoljno bave mladima kada se pogledaju decembarski izbori 2023. godine.

Generalna sekretarka KOMS-a Miljana Pejić rekla je na predstavljanju izveštaja u Medija centru, da "većina mladih nema poverenja u političare, jedino mladi muškarci uglavnom imaju kome da veruju za razliku od žena".

Pejić je kazala da njih 57 odsto smatra da izbori uopšte nisu fer i pošteni, a "samo 1,8 odsto mladih je odgovorilo da su izbori u potpunosti fer i pošteni", dodala je ona.

Neki od podataka Alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih u Srbiji za ovu godinu pokazuju da više od 50 odsto mladih nisu upoznati sa UN agendom, a reakcija na pojam Evropske unije pokazuju da su većinski neutralne (43 odsto).

Kada se pomene Kosovo, skoro 32 odsto mladih podržalo je povratak kontrole nad Kosovom vojnim sredstvima, rekla je Pejić dodajući da je 2021. godine podrška toj opciji iznosila 18 odsto.

Komentarišući budžet Ministarstva turizma i omladine, Pejić je rekla da se on stalno povećavao, ali kada se uporedi sa celim budžetom Srbije, "samo 0,03 odsto je namenjeno za mlade".

Kada je u pitanju kvalitet životne sredine, Pejić je navela da 63 odsto mladih ispitanika smatra da je on loš.

Više od 50 odsto mladih smatra da nasilje može biti opravdano, što je porast od 10 u odnosu na prošlu godinu, podaci su ovogodišnjeg izveštaja.

Predsednica Upravnog odbora Gordana Adamov, ocenila je da je ovaj podatak zabrinjavajući, kao i sva trenutna dešavanja u Srbiji, jer je "skok ovakvog stava od 10 odsto nastao nakon majskih tragedija".

Kazala je da je Međunarodni dan mladih ove godine posebno težak jer tretman mladih od strane institucija otežava rad KOMS-a.

"Mladi sve više ne veruju u promene", dodala je Adamov.

U ovom istraživanju učestvovalo je 1.210 ispitanika, a 53 odsto su muškarci.

Krovna organizacija mladih prati položaj i potrebe mladih od 2017. godine i predstavlja izveštaj na Međunarodni dan mladih, 12. avgusta.

Teme