Web Analytics
Netanjahu pokušava da opravda smanjenje kreditnog rejtinga Izraela - BetaRS

Netanjahu pokušava da opravda smanjenje kreditnog rejtinga Izraela

Ekonomija | Izvor: Beta | 13.08.2024 | access_time 16:00
Netanjahu pokušava da opravda smanjenje kreditnog rejtinga Izraela
Kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanjahua je danas ocenio da je smanjenje kreditnog rejtinga Izraela, po oceni agencije "Finč rejtings" zbog dugog rata u Gazi, samo malo, privremeno nazadovanje.

"Izraelska privreda je otporna i dobro funkcioniše. Smanjenje rejtinga je rezultat suočavanja Izraela sa ratom na više frontova koji mu je nametnut. Rejting će se ponovo povećati kada pobedimo i mi ćemo zaista pobediti", piše u saopštenju Netanjahuovog kabineta.

Lider izraelske opozicije Jair Lapad, vođa stranke centra Ješ atid (Ima budućnosti), rekao da će svi Izraelci za to platiti.

"Izraelska srednja klasa će osetiti po svom džepu. Neizdržive cene će se još više povisiti, država će platiti veće kamate. Firme za kreditni rejting nam govore da se ne rukovodi izraelskom priovredom", rekao je Lapid, preneli su izraelski mediji.

Jedna od tri vodeće agencije za ocenu kreditnog rejtinga je smanjila rejting Izraela usred njegovog rata protiv Hamasa u Gazi koji traje više od deset meseci i signalizirala da je Izrael pod ekonomskim pritiskom dok čeka mogući osvetnički napad Irana, prenosi Asošijeted pres.

"Finč rejtings" je smanjio rejting Izraela sa A plus na A, što bi moglo uticati pored ostalog na sposobnost Izraela da obezbedi novac u kešu od međunarodnih zajmodavaca.

Ta agencija predviđa deficit budžeta od 7,8 odsto BDP-a u Izraelu, a da ukupni dug ostane više od 70 odsto BDP.

"Po našem mišljenju konflikt u Gazi može da potraje do 2025. i postoje rizici da se proširi na druge frontove", upozorila je agencija.

U saopštenju se dodaje da "uz ljudske gubitke (konflikt) može da ima za posledicu dodatnu vojnu potrošnju, razaranje infrastrukture i više trajne štete po privrednu aktivnost i investiranje što dovodi do daljeg pogoršanja kreditne sposobnosti".

Takođe se navodi da će Izrael po svoj prilici zadržati jače prisustvo duž granica nego ranije, te planira da proširi obavezno služenje vojnog roka i poveća domaću vojnu proizvodnju, čime će se povećati rashodi.

Izraelski ministar finansija Becalel Smotrič je odgovarajući na ocenu rejtinga objavio na platformi Iks da je Izrael "usred egzistencijalnog rata, najdužeg i najskupljeg u istoriji", te da su smanjenje rejtinga i geopolitički rizici koje rat stvara prirodni, ali da je privreda Izraela jaka.

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Dnevni evropski servis

IT