Web Analytics
Novi DSS: Predložene izmene stavljaju Agenciju za osiguranje depozita pod kontrolu Vlade - BetaRS

Novi DSS: Predložene izmene stavljaju Agenciju za osiguranje depozita pod kontrolu Vlade

Politika | 14.08.2024 | access_time 11:45
Novi DSS: Predložene izmene stavljaju Agenciju za osiguranje depozita pod kontrolu Vlade
Foto: Beta/Nenad Petrovic

Poslanik Novog DSS-a Predrag Marsenić ocenio je danas da će predloženim izmenama propisa omogućava da Agencija za osiguranje depozita bude stavljena pod punu kontrolu Vlade Srbije, smanjivanje nadležnosti Narodne banke Srbije i onemogućavanje kontrolne funkcije Skupštine Srbije.

Javna rasprava o Nacrtu Zakona o Agenciji za osiguranje depozita, koji je Ministarstvo finansija pripremilo, počela je 12. avgusta i trajaće do 12. septembra.

Novi DSS izražava bojazan da li će Agencija biti ugrožena kao samostalna i nezavisna institucija koja ima izuzetno veliki značaj za finansijski sistem zemlje i postavio je nekoliko pitanja ministru finansija Siniši
Malom i guvernerki NBS Jorgovanki Tabaković.

Upitali su zbog čega je predviđeno da sve članove Upravnog odbora Agencije imenuje i razrešava Vlada, za razliku od važećeg zakona prema kom jednog člana imenuje i razrešava NBS.

Pitanja su i da li je Vlada nezadovoljna dosadašnjim radom NBS u ovoj oblasti i zbog čega je predviđeno ukidanje nezavisnih članova UO Agencije.

Novi DSS je upitao i zbog čega je predviđeno da Vlada daje saglasnost na Statut Agencije i zašto je izbačena obavezu Agencije da jednom godišnje podnosi izveštaj o radu Skupštini Srbije.

"Da li će izmene u organizaciji upravljanja Agencijom uticati na upravljanje Fondom za osiguranje depozita koji je, prema dostupnim podacima, na kraju 2022. godine raspolagao sa 90 milijardi dinara", upitali su iz te stranke.
U pripremi novi zakon o Agenciji za osiguranje depozita – za početak, „smanjen“ Upravni odbor

Novi zakon, kako je ranije obrazložilo Ministarstvo finansija, ima za cilj da unapredi funkcije Agencije, poboljša njenu operativnu efikasnost i osigura zaštitu deponenata i investitora.

Aktuelni zakon propisuje da Upravni odbor AOD ima pet članova, od kojih su tri nezavisna i imenuju se na predlog ministarstva finansija, uz prethodnu saglasnost Narodne banke Srbije.

Nacrt novog Zakona o AOD, međutim, predviđa da Upravni odbor ima tri člana, od kojih je jedan predsednik, bez pominjanja „nezavisnosti“.

„Sve članove Upravnog odbora imenuje i razrešava Vlada, i to dva na predlog ministra nadležnog za finansije i jednog na predlog Narodne banke Srbije. Predsednik Upravnog odbora bira se iz redova imenovanih članova Upravnog odbora, na predlog ministra nadležnog za finansije“, precizira se u nacrtu.

Teme