Web Analytics
Medicinski univerzitet u istočnoj Kini razvija lekove sa malim molekulima uz pomoć kvantnog računara - BetaRS

Medicinski univerzitet u istočnoj Kini razvija lekove sa malim molekulima uz pomoć kvantnog računara

Tehnologija | 14.08.2024 | access_time 14:10
Medicinski univerzitet u istočnoj Kini razvija lekove sa malim molekulima uz pomoć kvantnog računara
Xinhua/Du Yu
Medicinski univerzitet će koristiti tehnologiju kvantnog računarstva kako bi ubrzao razvoj lekova sa malim molekulima i poboljšao njihovu efikasnost, dajući nove ideje za modele istraživanja i razvoja u farmaceutskoj industriji, piše Sinhua.

Medicinski univerzitet Bengbu (BMU) u provinciji Anhui, na istoku Kine, postigao je dogovor sa kompanijom za kvantno računarstvo Oridžin kompjuting tehnolodži (Origin Quantum Computing Technology), sa sedištem u Hefeju, glavnom gradu provincije Anhui, o razvoju aplikacije zasnovane na kvantnom računarstvu za molekularno dokiranje (proces simulacije i predviđanja kako molekul (npr. lek) može da se veže ili međusobno raguje sa ciljnim proteinom ili drugim biomolekulom), objavio je 9. avgusta časopis Nauka i tehnologija (Science and Technology Daily).

Prema rečima Džang Jisuana, istraživača na Fakultetu farmacije BMU, lekovi sa malim molekulima mogu lako da prodru kroz ćelijsku membranu i dospeju do bilo koje lokacije, te da međusobno deluju sa ciljanim proteinima kako bi ostvarili odgovarajuće terapijske efekte. Dizajneri lekova sa malim molekulima moraju koristiti molekularno dokiranje kako bi pronašli odgovarajuće parove malih molekula i ciljnih proteina.

Tradicionalne prakse molekularnog dokiranja oslanjaju se na klastere računara visokih performansi za opsežne proračune, koji su često spori i nedovoljno precizni.

Tehnologija kvantnog računarstva može probiti računske barijere u tradicionalnom dizajnu lekova sa malim molekulima. Pored toga, tehnologija može značajno poboljšati brzinu i tačnost, otvarajući put za efikasniji i precizniji skrining lekova.

Prema rečima kompanije Oridžin kvantum (Origin Quantum), njihov tim je razvio niz aplikacija za razvoj lekova zasnovanih na Oridžin vukong (Origin Wukong), kvantnom računaru treće generacije zasnovanom na superprovodnosti, koji može efikasno predvideti svojstva molekula lekova i njihove međusobne interakcije.

"Ovo će postaviti čvrste temelje za razvoj lekova sa malim molekulima, ubrzati razvoj inovativnih lekova i promovisati napredak u sektoru nauka o životu," rekao je Dou Menghan, zamenik direktora Centra za inženjerska istraživanja kvantnog računarstva provincije Anhui.

Teme