Web Analytics
Sud zabranio Pinku da emituje snimke o Đilasu napravljene veštačkom inteligencijom - BetaRS

Sud zabranio Pinku da emituje snimke o Đilasu napravljene veštačkom inteligencijom

Politika | 14.08.2024 | access_time 16:15
Sud zabranio Pinku da emituje snimke o Đilasu napravljene veštačkom inteligencijom
Foto: Beta/Emil Vas

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je danas da je odlukom Višeg suda u Beogradu, Pink Medija Grupi i njenom vlasniku Željku Mitroviću zabranjeno da emituje snimke o lideru SSP napravljene uz pomoć veštačke inteligencije.

Đilas je u pisanoj izjavi ocenio da je ta presuda značajna "jer ukazuje da granica postoji i da ova vlast ne može baš sve, kao i da su najveći protivnik ove vlasti istina, lični i profesionalni moral i integritet".

"U državi u kojoj postoji 'deepfake' Vlada, u kojoj postoji 'deepfake' rukovodstvo zemlje koje vrši permanentno dezinformacionu kampanju protiv svakoga ko se usudi da razotkrije suštinu korumpirane vlasti, ipak postoje pojedinci koji imaju profesionalnu i ličnu hrabrost da se suprotstave diktaturi laži i obmana", naveo je Đilas a prenela SSP.

Viši sud u Beogradu je zabranio Željku Mitroviću i PINK Media Group da snimak napravljen uz pomoć veštačke inteligencije, koji sadrži lažnu audio i video obradu Đilasovog lika i dela, emituju u TV programu, repriziraju ili na bilo koji drugi način učine dostupnim gledaocima televizije.

"Kao što je sudija Jevtić zabranila Željku Mitroviću i Pinku dalju zloupotrebu, tako će biti zabranjeno ovoj korumpiranoj vlasti da kopa litijum, da prodaje teritoriju države Srbije i da krši ljudska prava građana Srbije", dodao je lider SSP.

Teme