Web Analytics
Ministarstvo pravde Kosova odbilo zahtev Srbije za dostavljanje dokumentacije o slučaju Banjska - BetaRS

Ministarstvo pravde Kosova odbilo zahtev Srbije za dostavljanje dokumentacije o slučaju Banjska

Kosovo | 14.08.2024 | access_time 22:00
Ministarstvo pravde Kosova odbilo zahtev Srbije za dostavljanje dokumentacije o slučaju Banjska

Ministarstvo pravde Kosova saopštilo je danas da je odbilo zahtev Srbije za dostavljanje informacija i dokumenata o napadu u selu Banjska kod Zvečana pre godinu dana pošto je, kako su naveli, u suprotnosti sa nekoliko tačaka Zakona o međunarodnoj pravnoj suradnji, javlja Radio Slobodna Evropa (RFE).


Kako se navodi, na osnovu tog zakona, samo kosovska pravosudne institucije imaju nadležnost da sude u slučajevima zločina koji su počinjeni na teritoriji zemlje.

Odgovornost za napad, koji Kosovo smatra terorističkim, preuzeo je bivši potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić, za kojeg se veruje da se nalazi u Srbiji.

Istragu o ovom slučaju na Kosovu vodi Specijalno tužilaštvo, a izvori RFE iz te institucije rekli su da se podizanje optužnice u slučaju Banjska očekuje pre jeseni.

Istragu o ovom slučaju vodi i Više tužilaštvo u Beogradu, koje je putem EULEX zatražilo informacije od Kosova o slučaju Banjska.

Kancelarija Evropske unije na Kosovu potvrdila je pre nekoliko sedmica za RFE da je prihvatio zahtev vlasti Srbije i prosledilo ga kosovskim vlastima.

U reakciji Ministarstva pravde navodi se da Kosovo nikada nije dobilo odgovor od Srbije, na zahtev upućen u oktobru prošle godine, "za predaju kriminalaca kako bi bili privedeni pravdi u Republici Kosovo".

Ovo ministarstvo zatražilo je međunarodnu istragu o, kako se navodi, "bazama za obuku terorista na području Srbije, umešanosti Srbije u finansiranje i snabdevanju terorista oružjem".

Međunarodna zajednica je nekoliko puta pozvala vlasti u Srbiji da pozovu na odgovornost sve odgovorne za slučaj Banjska.

Teme