Web Analytics
Jutros protesti klimatskih aktivista na više nemačkih aerodroma - BetaRS

Jutros protesti klimatskih aktivista na više nemačkih aerodroma

Zelena Srbija | Izvor: Beta-AP | 15.08.2024 | access_time 10:45
Jutros protesti klimatskih aktivista na više nemačkih aerodroma
Klimatski aktivisti organizovali su jutros proteste na nekoliko nemačkih aerodroma, zbog čega su pojedini letovi otkazani.

Grupa "Poslednja generacija" saopštila je da je osam aktivista počelo u 5.00 jutros proteste na aerodromima u Berlinu, Nirnbergu, Štutgartu i Kelnu. Oni zahtevaju da nemačka vlada ispregovara i potpiše sporazum o globalnom prestanku korišćenja nafte, gasa i uglja do 2030. godine.

Letovi su obustavljeni na aerodromu u Kelnu nakon što je prijavljeno da su se dve osobe zalepile za asfalt, ali je aviosaobraćaj ubrzo normalizovan, javila je nemačka novinska agencija dpa.

Policija je saopštila da je pronađena rupa u ogradi aerodroma.

Letovi su zaustavljeni na oko sat vremena i u Nirnbergu, a na aerodromu u Berlinu, dve osobe koje su se zalepile za zemlju sklonjene su i zadržane.

"Poslednja generacija" je prošlog meseca organizovala proteste na aerodromima u Kelnu i u Frankfurtu, najprometnijim u Nemačkoj, što je značajno poremetilo aviosaobraćaj.

Ranije ovog meseca, takođe su tokom noći protestovali na aerodromu Lajpcig/Hale, glavnom čvorištu za teretne avione, zbog čega su letovi zaustavljeni na tri sata.

Nemačka vlada je prošlog meseca odobrila zakon kojim se propisuju strože kazne za ljude koji upadaju na aerodrome.

Predlog zakona, koji će tek biti predstavljen poslanicima, predviđa kaznu do dve godine zatvora za ljude koji namerno upadaju u zone aerodroma kao što su piste, te ugrožavaju civilno vazduhoplovstvo, ili omogućavaju nekom drugom da to učini. Trenutno su kazne za takve akcije samo novčane.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Zelena Srbija