Web Analytics
Više od 40 belih roda stradalo od strujnog udara u Nišu i Paraćinu - BetaRS

Više od 40 belih roda stradalo od strujnog udara u Nišu i Paraćinu

Životna sredina | Izvor: Beta | 15.08.2024 | access_time 15:55
Više od 40 belih roda stradalo od strujnog udara u Nišu i Paraćinu
 Više od 40 belih roda je uginulo od strujnih udara u Nišu i Paraćinu, saopštilo je danas Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije tražeći od vlasti da reše problem da bi ta strogo zaštićena vrsta ptica bila sačuvana.

U blizini jezera Buljanka u Paraćinu ispod nekoliko srednjenaponskih stubova ornitolog Nikola Nedeljković je našao 30 mrtvih roda i devet ptica iz porodice vrana.

Na Novom groblju u Nišu, u čijoj blizini je deponija, našđeno je uginulo 11 belih roda i sedam ptiča iz porodice vrana, a prošle godine na istom mestu osam roda, četiri gačca i jednu svraku.

"Kako je na ovim mestima stradanje dokazano, Društvo za zaštitu ptica apeluje na nadležne institucije, pre svega na Elektrodistribuciju Srbije da se problem reši. Potrebno je izolovati stubove i zameniti opasne elemente bezbednim", piše u saopštenju.

Navedeno je da takvi slučajevi osim što uznemiruju javnost, dovode do prekida isporuke struje i ekonomske štete domaćinstvima i privredi.

Bele rode se polako okupljaju u jata i pripremaju za jesenju migraciju u toplije krajeve tokom koje koriste dolinu Velike Morave kao koridor iznad kog lete.

U atarima sela Potočac, u blizini jezera Buljanka, 2019. godine nađene su 134 mrtve ptice: 44 belih roda, tri mišara, jedna vetruška, 33 gavrana, 16 sivih vrana, šest čavki i 31 čvorak, podsetilo je Društvo za zaštitu ptica.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina