Web Analytics
Naučnici strepe mogu li održati u životu školjke koje su se vratile u evropske vode - BetaRS

Naučnici strepe mogu li održati u životu školjke koje su se vratile u evropske vode

Životna sredina | Izvor: Beta | 15.08.2024 | access_time 18:30
Naučnici strepe mogu li održati u životu školjke koje su se vratile u evropske vode
Nakon masovnog odumiranja mediteranskih školjki, lepezastu dagnju koja je na granici izumiranja je moguće sve češće pronaći u evropskim vodama dok naučnici strepe mogu li da ih održe u životu.

Populacija velike školjke Periske (Pinna nobilis), koja je dobila ime zbog svog zaobljenog tela i čija je biserna tačka ukopana u pesak, napreduje u zalivu Amvrakikos na zapadnoj obali Grčke.

Ponovno pojavljivanje vrste školjki koja je malo gde u Evropi ostala u životu privuklo je španske naučnike koji rade u okviru projekta Evropske unije koji ima za cilj da vrstu spasi od odumiranja.

Naučnik Hose Rafael Garsija Marč kazao je da populacija u zalivu Amvrakikos može obnoviti vrstu, ukoliko preživi ovo leto, piše britanski list Gardijan (The Guardian).

Periske mogu da žive 20 godina, narastu više od jednog metra i od njih je veća samo džinovska školjka (Tridacna gigas).

Vrsta je endemična za Mediteran i povećava bistrinu vode i biodiverzitet dok svojim oklopom pruža stanište za veliki broj morskih životinja.

Tragično, nakon niza masovnog odumiranja koje je započelo u Španiji, može se češće pronaći prazan oklop školjke nego živi organizam.

Ljudi su vekovima iskorišćavali ove školjke, njihovo meso kao hranu dok su čvrstim opnama trgovali. Čak i niti kojima bi se školjka hvatala za šljunak, čovek vekovima koristi kako bi preo "morsku svilu".

Međutim od 2016. opstanak vrste je postao neizvestan a Periska je počela da oduumire u milionima te je 99,9 odsto španske populacije zbrisano za nekoliko meseci.

Ovo je prvenstveno uzrokovan parazitom Haplosporidium pinnae, koji se proširio svuda od Španije do Grčke, Tunisa do Turske.

Godine 2019, IUCN crvena lista proglasila je vrstu kritično ugroženom nakon što su skoro sve posmatrane populacije otvorenog mora desetkovane.

Od male preostale populacije, većina se održala u obalnim lagunama kao što je Amvrakikos.

Zbog toga je značajno što se ponovo pojavile mlade i odrasle jednike narasle i do 20 centrimetara, a potpune zdrave jer, navodi list, sa mladošću dolazi i nada.

Orestis Papadakis i Marija Zotou, morski biolozi sa Univerziteta Egejskog mora, proveli su godine istražujući grčku obalu pronalazeći samo "beskrajna groblja" nestale ogromne populacije.

"Ovo je najveća i najvažnija populacija na Mediteranu", kazao je Papadakis nakon prebrojavanja velike grupe školjki.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina