Web Analytics
EU kritikuje navode o obaveštajnoj saradnji Beograda i Moskve - BetaRS

EU kritikuje navode o obaveštajnoj saradnji Beograda i Moskve

Politika | 15.08.2024 | access_time 21:00
EU kritikuje navode o obaveštajnoj saradnji Beograda i Moskve
prt.scr youtube
Evropska unija (EU) je poručila Srbiji da održavanje veza sa Rusijom u vreme agresije na Ukrajinu nije kompatibilno sa vrednostima Unije i procesom pridruživanja.


Reakcija Brisela usledila je nakon sastanka potpredsednika vlade Srbije Aleksandra Vulina sa zvaničnicima Kremlja tokom trodnevne posete Moskvi i tvrdnjama o obaveštajnoj saradnji sa Rusijom.

"Evropska unija je bila kristalno jasna sa našim partnerima: odnosi sa Rusijom ne mogu da budu uobičajeni nakon ničim izazvanog i neopravdanog agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine", ističe se u odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Iz Brisela poručuju i da EU želi da može da računa na sve države kandidate kao na pouzdane evropske partnere u zajedničkim principima, vrednostima, bezbednosti i prosperitetu.

Vulin je pre dva dana zahvalio sekretaru Saveta bezbednosti Rusije Sergeju Šojguu na upozorenju rukovodstvu Srbije o "pripremi masovnih nereda i pokušaju državnog prevrata".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 9. avgusta da je "dobio informacije zvaničnim kanalima iz Rusije o onome o čemu su mediji ranije pisali - da se u Srbiji pripremaju masovni neredi sa cilljem državnog udara".

Vučić je to izjavio uoči protesta protiv iskopavanja litijuma u Beogradu nakon što su oni tokom prošlih nedelja održani i u drugim mestima u Srbiji.

Vlada Srbije i Bezbednosno-informativna agencija (BIA) nisu odgovorili na pitanja RSE kakve su informacije Beogradu dostavile ruske službe.

Teme