Web Analytics
Kompostiranjem do zdravije životne sredine - BetaRS

Kompostiranjem do zdravije životne sredine

Životna sredina | Izvor: Beta | 16.08.2024 | access_time 12:50
Kompostiranjem do zdravije životne sredine
Građanima Novog Pazara dodeljeni su komposteri, posebni kontejneri za odlaganje i razlaganje organskog otpada, koji su važan korak ka razumevanju prerade, a ne bacanja otpada, izjavio je danas predstavnik Odeljenja za zaštitu životne sredine Gradske uprave Rastko Arsenijević.

On je u emisiji "Zeleni minuti" kazao da je Gradska uprava Novog Pazara u saradnji sa JKP "Gradska čistoća" podelila 100 besplatnih kompostera građanima, sa ciljem racionalnog korišćenja biorazgradivog otpada iz domaćinstva, te smanjenja otpada koji se baca.

"Biorazgradivi otpad čini 40 odsto ukupnog otpada, a kompostiranjem se on pretvara u kvalitetno organsko đubrivo i zato je taj proces jako bitan, jer doprinosi i zaštiti životne sredine", kazao je Arsenijević.

Proces kompostiranja traje od nekoliko meseci do godinu dana, u zavisnosti od uslova i materijala koji su stavljeni u komposter.

Građanima su podeljeni komposteri od 420 i 630 litara i neophodno je da se pridržavaju pravila pri odlaganju da bi kompostiranje uspelo. Platio ih je gradski budžetski Fond za zaštitu životne sredine i deliće se i iduće godine.

Uslovi za dobijanje besplatnih kompostera bili su posedovanje dvorišta ili adekvatnog prostora za komposter, da se proces kompostiranja sprovede u skladu sa uputstvom i omogući povremena kontrola upotrebe kompostera.

Jedan od uslova je i da korisnik kompostera nema dugovanja prema "Gradskoj čistoći".

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina