Web Analytics
Borović (Narodna stranka): Ni jedna zemlja sveta se nije obogatila izdavanjem ili prodajom rudnika - BetaRS

Borović (Narodna stranka): Ni jedna zemlja sveta se nije obogatila izdavanjem ili prodajom rudnika

Životna sredina | Izvor: Beta | 16.08.2024 | access_time 13:15
Borović (Narodna stranka): Ni jedna zemlja sveta se nije obogatila izdavanjem ili prodajom rudnika
Foto: Narodna stranka
Potpredsednik Narodne stranke (NS) Borislav Borović rekao je danas da se ni jedna zemlja na svetu nije razvila na rudarstvu ako je rudnik prodat stranim kompanijama ili iznamljen uz rudnu rentu.

"Takav način korišćenja rudnih bogastava je siguran put pretvaranja tih država u siromašne kolonije. Istovremeno te države su doživljavale ekološke kataklizme sa trajnim posledicama po životnu sredinu", rekao je Borović, a saopštila ta stranka.

Dodao je da bi najava da bi Srbija od eksploatacij litijuma imala "ogromnu finansijsku korist" može se videti ako se napravi računica koliki bi bili prihodi.

"Na osnovu poznatih podataka o potencijalnom rudniku litijuma kod Loznice, godišnje bi se iskopavalo 58.000 tona litijum karbonata. Ako prihvatimo najoptimističkiju varijantu za državu da će cena litijuma (ne litujum karbonata) rasti do 15.000 dolara, to bi značilo da bi u tom slučaju prihod Rio Tinta iznosio 870 miliona dolara", rekao je Borović.

Dodao je da bi apstrahovanjem da se od toga iznosa odbijaju troškovi topljenja, rafiniranja, transporta, osiguranja ili prodaje, rudna renta od pet odsto koja ide državi, iznosila bi 43,5 miliona dolara ili nešto manje od 40 miliona evra.

Drugi potencijalni prihod države bi, prema njegovim rečima, bio kroz porez na dobit kompanije Rio Tinto, ali u Zakonu o porezu na dobit piše da "poreski obveznik koji uloži u svoja osnovna sredstva... više od jedne milijarde dinara, koji ta sredstva koristi za obavljanje pretežne delatnosti ... i u periodu ulaganja dodatno zaposli na neodređeno vreme najmanje 100 lica, oslobađa se plaćanja poreza na dobit pravnih lica u periodu od deset godina, srazmerno tom ulaganju".

"Pošto Rio Tinto ispunjava svaku stavku iz ovog člana, ona bi bila oslobođena plaćanja poreza na dobit sledećih deset godina", naveo je Borović.

Treći potencijalni prihod je, kako je rekao, od novozaposlenih, pa pod pretpostavkom da ta kompanija zaposi 1.000 radnika sa bruto platom od 2.000 evra, to bi značilo da bi država prihodovala 24 miliona evra godišnje, direktno (porezi i doprinosi) i indirektno kroz potrošnju i plaćanje poreza na dodatu vrednost (PDV) ili akciza.

"I to je sve. Oko 64 miliona evra, sa rentom od 40 miliona evra", rekao je Borović i dodao da niko ne računa "ekonomske štete u poljoprivredi i turizmu na područjima planiranih rudnika i posebno ekološke rizike".

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina