Web Analytics
Tepić (SSP): Predsednik Srbije i službe rusko-beloruskim metodama zastrašuju građane zbog litijuma - BetaRS

Tepić (SSP): Predsednik Srbije i službe rusko-beloruskim metodama zastrašuju građane zbog litijuma

Politika | Izvor: Beta | 18.08.2024 | access_time 18:55
Tepić (SSP): Predsednik Srbije i službe rusko-beloruskim metodama zastrašuju građane zbog litijuma
Stranka slobode i pravde (SSP) je danas ocenila da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i bezbednosne i pravosudne strukture zastrašuju i privode građane koji su protiv eksploatacije litijuma i vlasti koja to promoviše i pozvala ih da to prestanu da rade.

Potpredsednica SSP Marinika Tepić je navela da SSP zahteva da "predsednik Srbije, Ministarstvo unutrašnjih poslova, policija, BIA i Tužilaštvo momentalno prestanu sa rusko-beloruskim metodama zastrašivanja građana", privođenjem i ispitivanjem".

U saopštenju je navela da oni to rade građanima "samo zato što se izjašnjavaju protiv rudnika litijuma" ili "protiv režima koji ga promoviše".

"Na sve to (građani) imaju ustavom garantovano pravo, kao i na slobodu okupljanja i izražavanja mišljenja", navela je Tepić, prenela je SSP.

Navela je da "treba da se stide svi - od političkih nalogodavaca do tužilačkih i policijskih izvršilaca, koji nakon velikog protesta u Beogradu protiv rudnika litijuma, danima šikaniraju građane".

"Svi oni vrlo dobro znaju da jedna trudnica, aktivista ili nastavnica ne mogu da se terete za 'ugrožavanje ustavnog uređenja ili bezbednosti Srbije', ne mogu da 'podstiču da se silom promeni njeno ustavno uređenje, svrgnu najviši državni organi'...", kazala je ona.

Kako je dodala, "niko od njih nije otkrio nikakvu državnu, vojnu, strogo poverljivu tajnu, niko ne priprema prevrat ili državni udar, niti imaju za to bilo kakav kapacitet - oružje, parajedinice".

Prema njenim rečima, niko od nih nije izvršio "nijedno delo iz Člana 309, Stav 1 Krivičnog zakonika koje im se uglavnom stavlja na teret".

Štaviše, kako je kazala, "to mogu jedino i baš ljudi iz Vučićevog okruženja, odnosno bezbednosnog sistema koji je uvek glavno žarište svakog prevrata ili državnog udara".

"Zato zahtevamo da odmah prestane ovaj 'maltretman' desetina građana širom Srbije, a Vučićev strah od izdaje okruženja i bezbednosnih službi zbog sumanutih i fatalnih odluka po ljude i državu neka demonstrira nad na njima - ako sme! A ne nad nedužnim građanima", napisala je Tepić.

Teme