Web Analytics
Putin u zvaničnoj poseti Azerbejdžanu - BetaRS

Putin u zvaničnoj poseti Azerbejdžanu

Svet | Izvor: Beta-AFP | 18.08.2024 | access_time 19:55
Putin u zvaničnoj poseti Azerbejdžanu
Ruski predsednik Vladimir Putin je večeras doputovao u Baku u dvodnevnu zvaničnu posetu Azerbejdžanu tokom koje će se sastati sa svojim azerbejdžanskim kolegom Ilhamom Alijevim, saopštio je Kremlj.

Putin je u poseti toj kavkaskoj zemlji, bliskom partneru Moskve, ali i velikom snabdevaču energentima zemalja Zapada, u vreme prve ukrajinske vojne ofanzive na rusko tlo.

Putin bi sutra trebalo da na obali Kaspijskog mora sa Ilhamom Alijevim razgovara o "pitanjima u vezi sa razvojem odnosa strateškog partnerstva i savezništva Rusije i Azerbejdžana, i o međunarodnim i regionalnim problemima", naveo je Kremlj.

Ruski predsednik bi sutra trebalo da svečano položi venac na grob Hajdara Alijeva, oca aktuelnog azerbejdžanskog lidera i predsednika te kavkaske zemlje od 1993. do 2003. godine, prenela je ruska agencija Ria Novosti.

Na programu su i razgovori u četieri oka i sastanci delegacija, potpisivanje zajedničkih dokumenata i saopštenje Putina i Alijeva za medije, dodaje Ria Novosti.

Putina je u Azerbejdžanu prethodno bio u septembra 2018. godine.

Domaćin klimatske konferencije COP29 sledećeg novembra, Azerbejdžan je posebno veliki proizvođač prirodnog gasa, kojem se Evropska unija okrenula da bi nadoknadila oštro smanjenje ruskih isporuka od početka rata RUzsije protiv Ukrajine u februaru 2022.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Rukomet

Hronika