Web Analytics
Narodna stranka: Zakonom trajno zabraniti kopanje litijuma, gde Rio Tinto kopa priroda nestaje - BetaRS

Narodna stranka: Zakonom trajno zabraniti kopanje litijuma, gde Rio Tinto kopa priroda nestaje

Politika | 19.08.2024 | access_time 20:35
Narodna stranka: Zakonom trajno zabraniti kopanje litijuma, gde Rio Tinto kopa priroda nestaje
Foto: Narodna stranka
 Iskopavanje litijuma nije nacionalni interes Srbije, nego interes stranih multinacionalnih kompanija, izjavila je danas generalni sekretar Narodne stranke Anja Jević i ocenila da kompanija Rio Tinto "nije donela dobro nijednoj državi u svetu u kojoj je kopala već samo ekološke incidente i zagađenja od kojih se ni posle 30 godina niko nije oporavio".


Ona je u pisanoj izjavi navela da Srbija ne sme da pomaže nemačku niti bilo čiju energetsku politiku tako što će ugrožavati zdravlje sopstvenog stanovništva.

"Ne smemo da padnemo u kolonijalni položaj koji znači da Srbija predaje Evropskoj uniji svoja prirodna bogatstva i poljoprivredno zemljište multinacionalnoj kompaniji koja će profit izneti iz Srbije, a nama ostaviti zatrovane zemlju, vodu i vazduh", navela je Jević.

Dodala je da Srbija ne sme da bude ničije eksperimentalno polje i da bi Nemačka na svojoj teritoriji trebalo da iskopava litijum primenjujući sve čiste tehnologije i nove koncepte deponija, o kojima je u javnosti govorila nemačka sekretarka Franciska Brantner.

"Umesto dnevnih izjava o opravdanosti da litijum iz Srbije mora biti dostupan nemačkoj industriji, hajde prvo da vidimo kako to izgleda na nekom drugom mestu. Srbija mora da bude jedini vlasnik svog mineralnog bogatstva da pomaže i subvencioniše domaćeg poljoprivrednika, smanjuje potrebu za uvozom i jača izvoz svojih domaćih proizvoda. To je naš nacionalni interes", rekla je Jević.

Ocenila je da je neophodno hitno doneti institucionalna i zakonska rešenja kako bi se država i narod izvukli iz aktuelne situacije.

"Narodna stranka se snažno protivi eksploataciji ruda litijuma na teritoriji cele Srbije i zalažemo se za njenu trajnu zakonsku zabranu, ali i zabranu prodaje vode, zemlje i prirodnih resursa strancima, što se navodi i u Memorandumu protiv eksploatacije litijuma u Srbiji, koji je usvojila Narodna stranka", navela je Jević.

Teme