Web Analytics
Gradonačelnik tvrdi da je voda u Novom Sadu bezbedna, POKS traži izvinjenje - BetaRS

Gradonačelnik tvrdi da je voda u Novom Sadu bezbedna, POKS traži izvinjenje

Vojvodina | 20.08.2024 | access_time 22:05
Gradonačelnik tvrdi da je voda u Novom Sadu bezbedna, POKS traži izvinjenje
Foto: Beta/Dragan Gojić
 Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić saopštio je večeras da je voda iz gradskog vodovoda bezbedna za piće.


On je juče naložio hitno ispitivanje relevantnih činjenice vezanih za navode u medijima da je voda iz gradskog vodovoda nebezbedna, a ta informacija potekla je od Pokret obnove kraljevine Srbije (POKS).

"Obavešten sam od Instituta za javno zdravlje Vojvodine o prvim rezulatima biološke analize vode iz sistema JKP 'Vodovod i kanalizacija', koji pokazuju da nema opasnosti po zdravlje ljudi", naveo je gradonačelnik.

Po njegovim rečima, dalje analize i utvrđivanje činjenica se nastavlja, kao i tehnička sanacija sistema.

“Utvrđeno je prisustvo nematoda u uzorku vode za piće iz rezervoara, ali one nemaju direktan uticaj na zdravlje ljudi. Iako iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine procenjuju da nema razloga za paniku, mi nastavljamo pojačani epidemiološki nadzor i vanrednu kontrolu celog sistema JKP Vodovod i kanalizacija", naveo je Đurić.


POKS je danas zatražio od direktora Instituta za javno zdravlje Vojvodine da "lično pod punom krivičnom i materijalnom dgovornošću garantuje" da je voda iz novosadskog vodovoda ispravna za piće iako je vanredna analiza pokazala da valjkasti crvići nematode postoje u malim količinama.

Ta stranka je zatražila javno izvinjenje od rukovodstva Vodovoda koje ih je optužilo za širenje lažnih vesti.

"Smatramo neodgovornim, neprimerenim i najoštrije osuđujemo komentar jednog od rukovodioca Vodovoda na današnjem kolegijumu kada je saopšteno da nematode ipak postoje, da to nije ništa strašno, da zapravo piješ i meziš, jer situacija uopšte nije za šalu", poručio je POKS.

Teme