Web Analytics
Spirić (SSP): Hitna istraga i ostavke odgovornih za pogibiju rudara - BetaRS

Spirić (SSP): Hitna istraga i ostavke odgovornih za pogibiju rudara

Politika | 21.08.2024 | access_time 14:30
Spirić (SSP): Hitna istraga i ostavke odgovornih za pogibiju rudara
Foto: Pixabay

Narodna poslanica Stranke slobode i pravde Jelena Spirić zatražila je hitnu istragu zbog pogibije rudara u rudniku Lece i smenu odgovornih lica koja su, kako je ocenila "svojim nemarom doprinela ovim tragičnim događajima".

"Rudari u rudniku 'Lece' rade čak bez prava na beneficirani radni staž, što je sramotno i nedopustivo s obzirom na opasnosti kojima su svakodnevno izloženi. Oni koji upravljaju rudnikom su fokusirani isključivo na profit, a vlasti se ne bave kontrolom uslova u kojima ljudi rade. Ljudski životi, zdravlje i uslovi rada rudara su na poslednjem mestu", navela je Spirić.

Dodala je da je ovo već drugi slučaj pogibije rudara zbog obrušavanja stena u oknu rudnika Lece.

"Dvojica rudara su se ugušila od otrovnih gasova u jami, a bez obzira na takve tragične događaje nadležni i dalje nisu preduzeli adekvatne mere za zaštitu života radnika. Rudnik 'Lece' je tokom svih nesreća bio pod stečajem, sa istom stečajnom upravnicom kojoj je najvažnije bilo da nas spreči da snimimo izjavu, ne u rudniku, nego ispred njega pa je pre samo desetak dana poslala obezbeđenje da nas u tome onemogući", rekla je poslanica.

Podsetila je da ni dve godine nakon pogibije osam rudara u rudniku Soko, niko nije odgovarao te da je to znak kontinuirane nebrige za ljudske živote koja se ne sme tolerisati.

Teme