Web Analytics
Đorđević: Na delu medijski, a ne naučni pokušaj osporavanja naučnog rada o litijumu - BetaRS

Đorđević: Na delu medijski, a ne naučni pokušaj osporavanja naučnog rada o litijumu

Društvo | 22.08.2024 | access_time 13:50
Đorđević: Na delu medijski, a ne naučni pokušaj osporavanja naučnog rada o litijumu
Foto: Beta/Milan Ilić
Naučna saradnica na Institutu za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Univerziteta u Beogradu Dragana Đorđević ocenila je danas da je na delu medijski, a ne naučni pokušaj osporavanja studije "Uticaj istraživačkih aktivnosti potencijalnog rudnika litijuma na životnu sredinu u zapadnoj Srbiji", objavljenog u naučnom časopisu "Sajentifik riports" (Scientific Reports), čiji je ona jedan od autora.

"Da bi Rio Tinto i profesori čija su imena iza tog zahteva zaista osporili naše nalaze, potrebno je mnogo više od napisa u tabloidima i na društvenim mrežama", rekla je Đorđević za N1, komentarišući zahtev glavnog naučnika kompanije "Rio Tinto" i troje profesora Mašinskog i Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu tom časopisu za povlačenje ili ispravku studije.

Đorđević navodi da je njen i rad njenih kolega prošao dva kruga recenzije i da je ta recenzija bila rigorozna.

"Moje kolege i ja odgovorili smo na primedbe dva recenzenta, da bi usledio i drugi krug recenzije u kome je bilo više recenzenata. Svi recenzenti su bili strani naučnici najvišeg ranga. Tek posle toga urednici Sajentifik riportsa su odlučili da objave naš naučni rad", dodala je ona.

Studiju o uticaju istraživačkih radnji u dolini Jadra u potencijalnom rudniku kompanije Rio Tinto pisalo je osam autora. Osim Dragane Đorđević to su Sanja Sakan, Ratko Ristić, Bogdan Šolaja, Jovan M. Tadić, Branimir Grgur, Jelena Brezjanović i Vladimir Stevanović.

Autori, prema rečima Dragane Đorđević, jesu spremni za diskusiju i kritiku, jer svaki naučni rad podleže kritici.

"Ali, ovde nije reč o naučnoj kritici, već o proizvodnji vesti koja bi poslužila ciljevima zagovornika rudnika", ocenila je ona.

Teme