Web Analytics
Grbavi kit oslobođen iz ribarskih mreža u Sidneju - BetaRS

Grbavi kit oslobođen iz ribarskih mreža u Sidneju

Zelena Srbija | Izvor: Beta | 23.08.2024 | access_time 12:35
Grbavi kit oslobođen iz ribarskih mreža u Sidneju
Jedan grbavi kit je konačno danas krenuo na pučinu posle 22 sata koliko je bio zapetljan u ribarske mreže i bove u luci Sidneja, u Australiji.

Spasilačke službe u najvećem australijskom gradu primile su poziv u četvrtak da je kit zarobljen i radile da mu pomognu jer bi mogao da se udavi ako ne može da se domogne površine mora da bi udahnuo vazduh.

Akcija je trajala do jutros u zoru kada su spasioci čamcem otpratili kita pošto su prethodno uspeli da ga oslobode mreža i užadi bova.

Džesika Foks iz Organizacije za istraživanje i očuvanje kitova je rekla za AFP da "nije neuobičajeno da kit uđe u Sidnejsku luku, oni obično samo 'provire' i otplivaju, ali izuzetno je retko da se neki uplete".

Grbavi kit, decenijama lovljen zbog mesa, kože i loja, bio je bila blizu izumiranja do 1965. kada su uvedene međunarodne mere njegove zaštite.

Računa se da je nekada u Australiji bilo preostalo samo 1.500 grbavih kitova, a sada ih je više od 4.000, te više nisu na spisku ugroženih vrsta, mada su i dalje strogo zaštićeni.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Zelena Srbija