Web Analytics
u Leskovcu merna stanica za zagađenje postavljena pet sati posle izbijanja požara u Neveni kolor - BetaRS

u Leskovcu merna stanica za zagađenje postavljena pet sati posle izbijanja požara u Neveni kolor

Životna sredina | Izvor: Beta | 24.08.2024 | access_time 19:00
u Leskovcu merna stanica za zagađenje postavljena pet sati posle izbijanja požara u Neveni kolor
Predstavnica Zavoda za javno zdravlje u Leskovcu Tamara Ljubenović izjavila je danas da je stanica za merenje kvaliteta vazduha kod fabrike "Nevena kolor" postavljena pet sati posle izbijanja požara.

Ljubenović, toksikološkinja, i drugi članovi Štaba za vanredne situacije nisu novinarima odgovorila na pitanje koje supstance u proizvodnji boja i lakova koristi "Nevena kolor", ni da li je tokom požara čije se gašenje danas privodi kraju, bilo čestica opasnih po zdravlje ljudi.

Zamenik komandanta Vatrogasno-spasilačke jedinice u Leskovcu Saša Jovanović je rekao da su vatrogasci uz pomoć kolega iz čitavog regiona dali sve od sebe da ne dođe do širenja požara.

Načelnik Službe hitne medicinske pomoći Dragan Cakić istakao je da su četvorica vatrogasaca tražila pomoć lekara zbog dehidracije i umora, i da su se neki od njih već sinoć vratili na posao.

Novinare je zanimalo zašto na konferenciji za novinare nije bilo gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića, koji je po funkciji komandant Štaba za vanredne situacije.

Šef Odeljenja za opštu upravu i zajedničke poslove, u čijoj su nadležnosti i poslovi civilne zaštite Milan Popović odgovorio je da je gradonačelnik "sve vreme tu, da je više puta bio na terenu i da je u stalnoj komunikaciji sa njim".

Novinari nisu dobili odgovor ni na pitanje zašto javnost nije obaveštavana i zašto nisu izdata uputstva o ponašanju u akcidantnim situacijama.

Zavod za javno zdravlje u Leskovcu objavio je danas na svom sajtu rezultate merenja vazduha tokom požara, koji se još gasi, a iz tih rezultata proizilazi da vazduh nije bio zagađen.

Merile su se količine sumpor dioksida, azotni oksidi i čađ.

Dodaje se da će ZZJZ Leskovac nastaviti merenje i redovno obaveštavati sve relevantne institucije.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina