Web Analytics
Istraga brodoloma super-jedrilice u Italiji i ubistva iz nehata - BetaRS

Istraga brodoloma super-jedrilice u Italiji i ubistva iz nehata

Svet | Izvor: Beta-AP | 24.08.2024 | access_time 20:25
Istraga brodoloma super-jedrilice u Italiji i ubistva iz nehata
Tužioci u Italiji su danas saopštili da su otvorili istragu o noćnom brodolomu i višestrukom ubistvu iz nehata pošto se super-jedrlica prevrnula tokom oluje kod obale Sicilije, pri čemu je poginulo sedam ljudi. Među njima su bili britanski tehnološki magnat Majk Linč i njegova ćerka.

Tužilac Termini Imerese Ambrođo Kartozio je potvrdio da je istraga pokrenuta, ali nije identifikovao osumnjičenog.

"Tek smo u početnoj fazi istrage. Zasad ne možemo isključiti bilo šta", rekao je on novinarima.

Kartozio je rekao da će njegov tim pažljivo razmotriti svaki mogući element odgovornosti, uključujući i odgovornost kapetana jedrilice "Bajesian", članova posade, pojedinaca zaduženih za nadzor, graditelja tog 56-metarskog broda i druge.

"Za mene je verovatno da su počinjena krivična dela, da bi moglo da se radi o ubistvu iz nehata, ali to možemo utvrditi samo ako nam date vremena da istražimo", rekao je on.

Glavno pitanje na koje se istraživači fokusiraju jeste kako je u ponedeljak potonula jedrilica kojeg je graditelj, italijansko brodogradilište "Perini Navi", smatrao "nepotopivim", dok je uglavnom neoštećena jedrilica koja je bila na obližnjem sidrištu.

Tužioci su rekli da je potonuće bilo "izuzetno brzo" i da je uzrok mogao biti jak vetar koji se naglo spušta tokom oluje i brzo se širi kada udari o more ili tlo.

U početku su zvaničnici civilne zaštite rekli da veruju da je jahtu koja je imala prepoznatljiv aluminijumski jarbol od 75 metara, udarila "morska pijavica" - vrsta tornada iznad vode.

Istražitelji su upitani i zašto je posada skoro sva spasena, osim šefa kuhinje, dok je šest putnika ostalo zarobljeno u trupu.

Lokalni zvaničnici potvrdili su da je većina tela nađena u istom delu jahte - na levoj strani i bliže površini - što sugeriše da su putnici potražili sigurnost u kabinama gde je još bilo vazduha.

Zamenik tužioca Rafaele Kamarano je rekao da su verovatno putnici spavali, dodavši da je jedan od glavnih fokusa istrage da se utvrdi da li ih je neko upozorio.

Kamarano je potvrdio da je jedna osoba bila na straži na kapetanskom mostu jedrilice.

Spasioci su u petak na obalu izneli poslednje od sedam tela iz "Bajesijansa", luksuzne jedrilice dugačke 56 metara, pod britanskom zastavom, koja je potonula u oluji nedaleko od Sicilije, u južnoj Italiji, u ponedeljak rano ujutru. Jedrilica je imala posadu od 10 ljudi i 12 putnika.

Poslednja nađena, sedma žrtva bila je Hana Linč (18), ćerka Majka Linča, čije je telo nađeno u četvrtak. Svoju nedavnu oslobađajuću presudu po optužbi za prevaru proslavljao je plovidbom s porodicom i ljudima koji su ga branili na suđenju u Sjedinjenim Državama. Njegova supruga Angela Bacares je među 15 preživelih.

Spasioci su se borili četiri dana da nađu sva tela, sporo prolazeći kroz unutrašnjost jedrilice koja na desnom boku leži na morskom dnu 50 metara ispod površine.

Tužioci su rekli da bi vađenje "Bajesiana" bilo ključno za istragu, ali napominju da će to biti dug i složen proces koji će platiti vlasnici.

Ostalih pet žrtava su Kristofer Morvilo, jedan od Linčovih američkih advokata, i njegova supruga Neda, Džonatan Blumer, predsednik podružnice za investiciono bankarstvo Morgan Stenli u Londonu i njegova supruga Džudi, kao i Rekaldo Tomas, brodski kuvar.

Teme

Ekonomija

Region

Šta drugi čitaju

Rukomet

IT